Töltött paprika
Töltött paprika
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • darálthús - 60 dekagramm
  • rizs - 20 dekagramm
  • Tojás - 2 darab
  • Delikát ételízesítő - 3 teáskanál
  • tölteni való paprika - 12 darab
  • paradicsompüré - 15 dekagramm
  • vöröshagyma (közepes) - 1 darab
  • negyed zellergumó (80 g) - 1 darab
  • Olaj - 5 evőkanál
  • Liszt - 2 evőkanál
  • Cukor - darab
  • őrölt bors - darab

Elkészítés:

  1. A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük. A megmosott paprikákat kicsumázzuk. A darált húst összekeverjük a tojással, 2 tk Delikáttal és őrölt borssal. A félig főtt rizst leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, majd a húshoz adjuk. Jól összekeverjük.
  2. A kicsumázott paprikákba lazán beletöltjük a tölteléket. A paprika hegyes végét kereszt irányba kicsit vágjuk be, hogy a levegő a töltésnél ki tudjon jönni.
  3. A paradicsompürét kikeverjük 1 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a tisztított hagymát, zellert. Ízesítjük 1 tk Delikáttal, ízlés szerint cukorral (javasolt 2 tk).
  4. A levet felforraljuk és belehelyezzük a töltött paprikákat, lassú tűzön 30 perc alatt készre főzzük.
  5. Amíg fő a paprika, a lisztet az olajon lassú, közepes lángon zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve szűk 1 dl hideg vízzel simára keverjük.
  6. A töltött paprikákat kiszedjük a léből.
  7. A főzőlét a rántással sűrítjük, 3-5 perc alatt kiforraljuk, átszűrjük. Kóstolás után, szükség szerint, utóízesítsünk kevés Delikáttal, cukorral. Tálaláskor visszatesszük a paprikákat a paradicsommártásba.