Feltöltve:

Töltött paprika

timer 60
mood Könnyű
person 6 fő
thumb_up 5

Hozzávalók

darálthús60 dekagramm
rizs20 dekagramm
Tojás2 darab
Delikát ételízesítő3 teáskanál
tölteni való paprika12 darab
paradicsompüré15 dekagramm
vöröshagyma (közepes)1 darab
negyed zellergumó (80 g)1 darab
Olaj5 evőkanál
Liszt2 evőkanál
Cukor darab
őrölt bors darab

A töltött paprika tulajdonképpen török eredetű étel, amelynek készítéséhez bárány vagy inkább birkahúst használtak. Ugyanakkor a halványsárga, jellegzetes, illatos húsú magyar zöldpaprika miatt mondhatjuk ezt az ételt joggal magyarosnak. Ha nincs elegendő paprika a töltelék mennyiségéhez képest ne aggódjunk, formázzunk kis gombócokat, és főzzük meg a paprikákkal együtt a paradicsommártásban. Ez az étel kitűnően bírja a mélyhűtést, így ha marad belőle, kisebb adagokra porciózva fagyasszuk le, hónapokig fogyasztható.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük. A megmosott paprikákat kicsumázzuk. A darált húst összekeverjük a tojással, 2 tk Delikáttal és őrölt borssal. A félig főtt rizst leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, majd a húshoz adjuk. Jól összekeverjük.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A kicsumázott paprikákba lazán beletöltjük a tölteléket. A paprika hegyes végét kereszt irányba kicsit vágjuk be, hogy a levegő a töltésnél ki tudjon jönni.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A paradicsompürét kikeverjük 1 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a tisztított hagymát, zellert. Ízesítjük 1 tk Delikáttal, ízlés szerint cukorral (javasolt 2 tk).

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A levet felforraljuk és belehelyezzük a töltött paprikákat, lassú tűzön 30 perc alatt készre főzzük.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Amíg fő a paprika, a lisztet az olajon lassú, közepes lángon zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve szűk 1 dl hideg vízzel simára keverjük.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    A töltött paprikákat kiszedjük a
    léből.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    A főzőlét a rántással sűrítjük, 3-5 perc alatt kiforraljuk, átszűrjük. Kóstolás után, szükség szerint, utóízesítsünk kevés Delikáttal, cukorral. Tálaláskor visszatesszük a paprikákat a paradicsommártásba.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Töltött paprika

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött paprika

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött paprika

timer 155"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött paprika

timer 80"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött paprika

timer 80"
mood Közepes
thumb_up 0

Olaszos töltött paprika

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

(Majd)NEM töltött paprika

timer 55"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött paprika

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1