Töltött lángos a Főételek kategóriában
Az élesztőt az 1 dl tejjel és a cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk. A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben és még melegen áttörjük. Ezzel a "melegséggel" még jobban segítve az élesztő munkáját, közben vigyázva arra, hogy túl forró se legyen. A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört, főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formálunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, megsózzuk és pár percig állni hagyjuk. A hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kinyomkodott padlizsánkockákat. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd néhány percig együtt pirítjuk.
A gombás töltelékhez a hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Beledobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, majd fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel. Amikor a leve elfőtt, megszórjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel és langyosra hűtjük.
A megkelt lángos tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle, pohárral, vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval. A formát folyamatosan lisztezzük, mert a tészta ragadós. A lángosok közepére teszünk a töltelékből, majd a széleit egy kis vízzel megkenve jól összenyomkodjuk.
Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leszívja róla. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk. Melegen a legfinomabb.