Töltött káposzta, kétféle káposztából
Töltött káposzta, kétféle káposztából
  • timer110 perc
  • moodNehéz
  • person10 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 2 dl
  • vöröshagyma - 2 darab
  • majoránna - 1 teáskanál
  • tojás - 2 darab
  • petrezselyemzöld - 1 csokor
  • savanyú káposzta - 2 kilogramm
  • fokhagymagerezd - 3 darab
  • zsír - 1 evőkanál
  • kapor - 1 csokor
  • rizs - 40 dekagramm
  • kolbász - 30 dekagramm
  • őrölt kömény - 1 teáskanál
  • darált borjúhús - 60 dekagramm
  • fejes káposzta - 1 darab
  • húsos füstölt szalonna - 20 dekagramm
  • őrölt pirospaprika - 1 evőkanál
  • 10%-os ecet - 5 evőkanál
  • csombor ág - 2 darab

Elkészítés:

  1. A fejes káposzta torzsáját kivágjuk, és annyi ecetes sós vízben ami ellepi feltesszük főzni, addig főzzük míg a levelek kezdenek leválni, és ha kész leszűrjük és hűlni hagyjuk. A leveleket utána lefejtjük róla. Közben a rizst előfőzzük, forró sós vízben.
  2. A füstölt húsos szalonnát apró kockára vágjuk és a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk
  3. Megszórjuk az apróra vágott kaporral és petrezselyemzölddel.
  4. Hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, az őrölt pirospaprikát és a köményt. Beletesszük a savanyú káposztát és a csombort, és bele karikázzuk a házi húsos kolbászt. Ízlés szerint sózzuk.
  5. A töltelékhez a félkészre főzött rizst összekeverjük a darált borjúhússal és a tojással. Hozzákeverjük a majorannát, a kaprot és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk és jól összedolgozzuk.
  6. A tölteléket a lefejtett káposzta levelekbe töltjük, felgöngyöljük és a savanyú káposztára rakjuk. Felöntjük annyi vízzel ami majdnem ellepi és lassú tűzön 50-60 percig főzzük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.