Töltött káposzta
Töltött káposzta
  • timer90 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • darált sertéshús - 1 kilogramm
  • rizs - 15 dekagramm
  • Delikát ételízesítő - 4 teáskanál
  • savanyú káposzta levél - 80 dekagramm
  • savanyú káposzta - 1 kilogramm
  • Tojás - 3 darab
  • fűszerpaprika - 2 teáskanál
  • őrölt kömény - 2 teáskanál
  • fokhagyma gerezd - 2 darab
  • füstölt szalonna - 5 dekagramm
  • sertészsír - 1 evőkanál
  • Hagyma - 2 darab
  • babérlevél - 3 darab
  • egész bors - 6 darab

A tálaláshoz

  • tejföl - darab

Elkészítés:

  1. A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük, hideg vízzel jól leöblítjük. Keverjük össze a rizst a hússal, a tojással, köménnyel, reszelt fokhagymával, 1tk fűszerpaprikával és 3 tk Delikáttal.
  2. A káposztalevelek vastag erét vágjuk ki, terítsük ki.
  3. A húsos masszát osszuk el annyi felé, ahány levelünk van, majd tegyünk 1-1 adag tölteléket a levelekre. Összegöngyöljük, majd a két végét begyűrjük. A tölteléket szorosan tekerjük!
  4. A szalonnát vágjuk kockára és kevés zsíron süssük ki a zsírját. Tegyük rá a félkarikára vágott hagymát és pirítsuk meg.
  5. Húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg 1 tk fűszerpaprikával.
  6. Tegyük rá az átmosott, jól lecsepegtetett apró káposzta 2/3- át, a babérleveleket.
  7. Tegyük rájuk a töltelékeket, fedjük be a maradék aprókáposztával és öntsük föl annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
  8. Ízesítsük 1tk Delikáttal, pár szem egész borssal. Fedő alatt takaréklángon 1.5 óra alatt főzzük készre.