Feltöltve:

Töltött káposzta

timer 90
mood Könnyű
person 6 fő
thumb_up 3

Hozzávalók

darált sertéshús1 kilogramm
rizs15 dekagramm
Delikát ételízesítő4 teáskanál
savanyú káposzta levél80 dekagramm
savanyú káposzta1 kilogramm
tojás3 darab
fűszerpaprika2 teáskanál
őrölt kömény2 teáskanál
fokhagyma gerezd2 darab
füstölt szalonna5 dekagramm
sertészsír1 evőkanál
hagyma2 darab
babérlevél3 darab
egész bors6 darab

A tálaláshoz

tejföl

A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes étele. A 18. században terjedt el török hatásra többek közt Magyarországon is. Hagyományosan karácsonyi fogás, de disztnótorok alkalmával is sokszor kerül az asztalra. Készülhet savanyított káposztából, édes káposztából de akár zsenge szőlőlevélből is. A töltelék és az ízesítés is ennek alapján változik. Ebben a receptünkben a a savanyú káposztás változatát mutatjuk be. Alapvető hozzávalók a savanyú káposzta egészben és aprítva is, darált sertéshús, rizs, tojás és ízesítők. a darált húsos tölteléket betekerik a káposztalevelekbe és egy nagy fazékba váltakozva rétegezik az aprított káposztát és a töltelékeket. Füstölt szalonna vagy egyéb füstölt hús is kerülhet bele. Vízzel felöltve lassú tűzön főzzük. Kis adagot nem érdemes készíteni, mivel több napon át fogyasztható, s ráadásul közben egyre jobban összeérnek az ízek. Tejföllel tálalva az igazi.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük, hideg vízzel jól leöblítjük. Keverjük össze a rizst a hússal, a tojással, köménnyel, reszelt fokhagymával, 1tk fűszerpaprikával és 3 tk Delikáttal.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A káposztalevelek vastag erét vágjuk ki, terítsük ki.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A húsos masszát osszuk el annyi felé, ahány levelünk van, majd tegyünk 1-1 adag tölteléket a levelekre. Összegöngyöljük, majd a két végét begyűrjük. A tölteléket szorosan tekerjük!

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A szalonnát vágjuk kockára és kevés zsíron süssük ki a zsírját. Tegyük rá a félkarikára vágott hagymát és pirítsuk meg.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg 1 tk fűszerpaprikával.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Tegyük rá az átmosott, jól lecsepegtetett apró káposzta 2/3- át, a babérleveleket.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Tegyük rájuk a töltelékeket, fedjük be a maradék aprókáposztával és öntsük föl annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    Ízesítsük 1tk Delikáttal, pár szem egész borssal. Fedő alatt takaréklángon 1.5 óra alatt főzzük készre.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Mini töltött káposzta

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 1

Töltött káposzta debrecenivel

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött káposzta

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 1

Töltött káposzta

timer 210"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött káposzta

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 1

Lőrinci töltött káposzta

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött káposzta

timer 140"
mood Közepes
thumb_up 0

Húsos káposzta

timer 140"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött káposzta

timer 240"
mood Nehéz
thumb_up 0

Töltött káposzta

timer 270"
mood Közepes
thumb_up 0

Szabolcsi töltött káposzta

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 0

Édes töltött káposzta

timer 150"
mood Közepes
thumb_up 0

Töltött káposzta

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 1