olaj | 1 evőkanál |
---|---|
savanyú káposzta | 1 kilogramm |
babérlevél | 3 darab |
fokhagymagerezd | 4 dekagramm |
szemes bors | 8 darab |
liszt | 2 evőkanál |
rizs | 20 dekagramm |
darált sertéslapocka | 1 kilogramm |
savanyú káposzta levél | 16 darab |
őrölt pirospaprika | 1 evőkanál |
őrölt piros paprika | 1 evőkanál |
piros csöves paprika | 3 darab |
melegvíz | 1 dl |
Töltött káposzta a Főételek kategóriában
A töltelékhez a húst a zúzott fokhagymával, ízlés szerinti sóval, borssal és a pirospaprikával jól összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap a húst kivesszük a hűtőből. A rizst meleg vízben 2-3 -szor megmossuk és a húshoz adjuk és hozzáadunk még 1 dl meleg vizet is és jó alaposan összedolgozzuk.
A káposztákat hideg vízzel kimossuk hogy ne legyen nagyon savanyú. Majd a levelekről kivágjuk óvatosan a vastag eret így könnyű lesz feltekerni. Egy nagyobb méretű edény aljára tesszük az apró káposzta felét.
A káposzta leveleket megtöltjük a hússal. A levél közepébe tesszük a húst majd a levél jobb és bal oldalát ráhajtjuk a húsra és feltekerjü . Hüvelykujjunkkal a töltelék két oldalát megigazítjuk ha szükséges.
A töltelékeket az apró káposztára sorakoztatjuk, rászórjuk a szemes borsot babérlevelet, majd beborítjuk a maradék apró káposztával. Felengedjük annyi vízzel hogy ellepje és feltesszük főni.
Ha felforrt a káposzta alacsony lángon főzzük kb 2,5 -3 órát. Időközben megrázogatjuk, hogy le ne égjen. Keverni szigorúan tilos!!! Sózzuk is ízlés szerint. Kiveszünk egy tölteléket egy kistányérra, és megkóstoljuk, hogy megfőtt-e a káposzta és a töltelék. Ha megfőtt óvatosan kiszedjük egy tálba a töltelékeket.
Elkészítjük a rántást.Egy edényben az olajat felhevítjük, beletesszük a lisztet és közepes lángon állandó keverés közben világos zsemleszínűre pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő káposztához beletesszük a csöves paprikát, ha szükséges ekkor még sózhatjuk. és kb. 5 percig főzzük.