Töltött káposzta a Főételek kategóriában
A káposztát kicsit kiöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú.
Kockákra vágjuk a lágyékost.
Elkészítjük a tölteléket: a darált húst elkeverjük a 45 dkg rizzsel, a sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával, 7 gerezd összetört fokhagymával és hozzáadjuk a 2 tojást. Ezt az egészet jól összegyúrjuk.
A kiöblített káposztaleveleket megtöltjük az elkészített töltelékkel.
A káposztalevelet a tenyerünkbe helyezzük, a másik kezünkkel egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre, majd feltekerjük, a végeit ujjunkkal óvatosan benyomkodjuk.
Egy nagy lábasba szórunk egy sor apró káposztát (a levét jól kinyomkodjuk előtte), majd egy sor megtöltött hasábot, ezután pár kocka lágyékost teszünk bele. Újra apró káposztával szórjuk meg, utána újra hasábokat rá, majd pár kocka húst, végül apró káposztával szórjuk meg
Felöntjük vízzel, épp hogy ellepje.
Feltesszük főni. Főlés közben az edényt a fülénél fogva gyakran mozgassuk meg, (oldalra rázogassuk), hogy le ne égjen.
Lassú tűzön 3 órát főzzük, a vizet szükség esetén pótoljuk.
Kb 3 óra főlés után rántást készítünk.
Rántás: egy kis edényben felforrósítunk 2 evőkanál zsírt, majd 3 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverünk benne, aranysárgára pirítjuk, majd beleteszünk fél evőkanál fűszerpaprikát.
A rántást a káposztára öntjük. Az edényt fülénél fogva mozgatva eloszlatom a rántást, összeforraljuk.
Ezután kb 15 percig lassú tűzön tovább főzzük.