Töltött káposzta
Töltött káposzta
  • timer270 perc
  • moodKözepes
  • person10 fő

Hozzávalók:

  • fokhagymagerezd - 7 darab
  • rizs - 45 dekagramm
  • káposzta - 1 kilogramm
  • hús - 1 kilogramm
  • lapocka - kilogramm
  • káposztalevél - 2 kilogramm

Elkészítés:

  1. A káposztát kicsit leöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a darált húst elkeverjük a megtisztított rizzsel, fűszerekkel, kevés pirospaprikával, tört fokhagymával.
  3. Megtöltjük a káposztaleveleket. A káposztalevelet a tenyerünkbe helyezzük, a másik kezünkkel egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre, majd feltekerjük, a végeit ujjunkkal óvatosan benyomkodjuk.
  4. Egy nagy lábasba egy sor apró káposztát teszünk, amit előzőleg kicsavartunk, majd egy sor megtöltött káposztalevelet. A sorok közé apróra vágott lapocka darabokat teszünk, majd ezt még 2 rétegben megismételjük.
  5. Felöntjük vízzel annyira, hogy éppen hogy ellepje a gombócokat, majd feltesszük főni. Mindig csak annyi víz legyen rajta, hogy oda ne égjen. Kb. 3 órán át lassú tűzön főzzük.
  6. Mielőtt teljesen megfőtt, elkészítjük a rántást. Rántás: egy kis edényben felforrósítunk 2 evőkanál zsírt, majd 3 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverünk benne, aranysárgára pirítjuk, majd beleteszünk fél evőkanál fűszerpaprikát. A rántást a káposztára öntjük. Az edényt fülénél fogva mozgatva eloszlatjuk a rántást, összeforraljuk. Ezután kb 15 percig lassú tűzön tovább főzzük.