Rama Vajas Íz | 10 dekagramm |
---|---|
víz | 9 dl |
vöröshagyma | 1 darab |
tojás | 1 darab |
bors | 1 csipetnyi |
citromlé | 1 teáskanál |
olaj | dl |
fokhagymagerezd | 2 darab |
Delikát ételízesítő | 1 teáskanál |
rizs | 6 dl |
só | 1 teáskanál |
trappista sajt | 10 dekagramm |
csirkecomb | 6 darab |
pirospaprika | 1 evőkanál |
Globus Mustár | 1 teáskanál |
nyers tojássárga | 1 darab |
kenyér | 4 szelet |
kakkukfű | 1 csipetnyi |
szárnyas májkrém | 19 dekagramm |
Töltött csirkecomb házi majonézzel és rizzsel a Főételek kategóriában
Először a majonézt készítjük el:
Egy tojássárgáját tálba teszünk, villával elkeverjük.
Szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, minden cseppet alaposan elkeverünk és csak akkor öntjük a következőt, amikor már teljesen eldolgoztuk.
A sárgája méretétől is függ, mennyi olajat vesz fel, de látni fogjuk, mikor éri el a majonézhez társított krémes állagot.
Ha elég krémesnek érezzük, akkor készen is vagyunk, picit ízesítjük sóval, citromlével és mustárral, elkeverjük és felhasználásra készen is van. Hűtőben tároljuk felhasználásig.
Következő lépés a rizs.
Az olajat felforrósítjuk és megpirítjuk rajta a rizst.
Sűrűn kevergessük, nehogy leégjen. Figyeljünk oda, kapjanak a rizsszemek egy kis színt. Ez nagyjából olyan 5-10 perc alatt meg is történik. Szánjunk rá elég időt, mert ezen (is) múlik, hogy rendesen megpuhuljanak a szemek.
Ha jó színben vannak, akkor felöntjük a vízzel, sózzuk, delikáttal is megszórjuk, majd fedőt teszünk rá és takarékra vesszük a lángot (kis rózsán főzzük).
Körülbelül fél óra elteltével a szemek megdagadnak, megpuhulnak és remélhetőleg az összes vizet felszívták. Ha így van, készen is vagyunk. Tegyük rá vissza a fedőt és zárjuk el a hőforrást.
A csirkecombokat is elkészítjük:
Egy kis lábasban megmelegítjük az olajat.
Erre rátesszük a felkockázott hagymát és felaprított fokhagymát, picit megsózzuk és megdinszteljük. Amikor összeesett jó is lesz, elzárjuk a hőforrást.
A tojást egy tálba ütjük, beletesszük a májkrémet is, és a fűszereket. A kezünkkel összegyúrjuk.
A hideg vízbe beáztatott kenyereket kinyomkodjuk, minél kevesebb víz maradjon bennük, majd összemorzsoljuk és rászórjuk a töltelék alapra.
Ha kicsit hűlt a hagyma, akkor azt is hozzákeverjük a töltelékhez. Amennyiben túl lágynak találjuk, keverjünk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Nem kell keménynek lennie, de mondjuk egy fasírt golyót már majdnem meg tudnánk formázni belőle.
A csirkecombokat megmossuk, és láng fölött lepörköljük a szőröket.
Egy tepsibe margarint szeletelünk.
A csirkecombok bőre alá tölteléket nyomunk, amennyit, amennyi kényelmesen belefér és a margarinra fektetjük őket.
Körülbelül egy deci vizet öntünk a combok alá és alufóliával lefedjük a tepsit.
220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából fél óra sütés után már nézzünk rá, hogy állnak.
A sütési idő nagyban függ a combok és a töltelék vastagságától, a sütőnktől, de körülbelül egy óra múlva tökéletesen puha és omlós lesz. Ekkor levesszük a fóliát és ha van grill funkció a sütőnkben rá grillezünk, hogy a bőre piros és ropogós legyen, ha nincs, akkor csak simán hagyjuk még bent 180 fokra mérsékelt hőfokon pirulni őket.