Töki pompos felesen, szalonnával és virslivel
Töki pompos felesen, szalonnával és virslivel
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • víz - 2 dl
  • tejföl - 3 dl
  • cukor - 1 teáskanál
  • fokhagymagerezd - 5 darab
  • burgonya - 4 darab
  • szalonna - 20 dekagramm
  • búzaliszt - 50 dekagramm
  • lilahagyma - 2 darab
  • virsli - 4 darab
  • élesztő - 2 dekagramm

Elkészítés:

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  2. A vizet meglangyosítjuk és beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük és felfuttatjuk.
  3. A liszthez hozzáadjuk a megfőtt és áttört burgonyát, majd egy csipet sót teszünk bele. Hozzáöntjük az élesztőt és átdagasztjuk. 1 órán át kelesztjük langyos helyen, jól betakarva.
  4. Ha megkelt, tepsibe tesszük és margarinos kézzel szétnyomkodjuk, hogy egyenletesen legyen mindenhol. Tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben elősütjük 5 percig.
  5. Ezután kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a zúzott fokhagymás tejföllel. Egyik felére rátesszük a csíkokra vágott szalonnát, másikra a felkarikázott füstölt virslit és az egészet megszórjuk a nagyobb kockákra vágott lilahagymával.
  6. Visszatesszük a sütőbe és még 15 percig sütjük.