Feltöltve:

Tojásos galuska / nokedli

timer 25
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 5

Hozzávalók

Liszt50 dekagramm
Tojás8 darab
víz100 milliliter
3 teáskanál
Őrölt bors ízlés szerint darab

A nokedliről
A nokedlit vagy galuskát általában köretként fogyasztjuk, leggyakrabban pörkölt ételek mellé kínáljuk. Egy marhapörkölt vagy éppen egy tejfölös gombapörkölt majdhogynem kihagyhatatlan kiegészítője. Elkészítéséhez szaggatót használunk.
Ha feldobjuk néhány hozzávalóval, a nokedlit akár önálló ételként is kínálhatjuk. A legegyszerűbb formája a tojásos nokedli egy kis salátával kínálva, de kolbásszal, sonkával, esetleg egy kis spenóttal is remekül kombinálható. A kész nokedlit öntsük egy serpenyőbe és adjuk hozzá az általunk választott alapanyagokat. Akár sütőben is összesüthetjük egy kis reszelt sajttal a tetején.
Rengeteg a nokedlihez hasonló népszerű étel kerül nap mint nap a tányérokra világszerte. Ilyen például a szlovák eredetű, krumpli hozzáadásával készült sztrapacska vagy éppen az olasz gnocchi.
Érdemes egyszerre akár egy nagyobb adagot is elkészíteni a nokedliből, mehet nyugodtan a mélyhűtőbe, majd elég csak előkapni egy-egy adagot, ha épp köretre van szükség.
A nokedli elkészítése nem bonyolult folyamat, ugyanakkor, ha még nem készítettünk, érdemes odafigyelni mind a szaggatás, mind a kifőzés folyamatára.
A megfelelő állagú és formájú nokedli elkészítéséhez érdemes nokedli szaggatót beszerezni. Ennek hiányában a tésztát késsel is szaggathatjuk egy deszkára téve, de így jócskán meghosszabbítjuk az elkészítési időt.
A nokedli elkészítésekor érdemes arra is figyelnünk, hogy közvetlenül főzés előtt készítsük elő a tésztáját, így elkerülhetjük azt, hogy a túl sok állástól megkeményedjen.

Elkészítés

1. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 1. lépés képe

Forraljunk fel 4 liter vizet. Ha forr a víz, adjunk hozzá 1 tk sót.

2. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 2. lépés képe

A lisztet szárazon keverjük el a sóval.

3. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 3. lépés képe

Üssük a 4 tojást egyesével a liszthez, kezdjük el keverni és szakaszosan adjuk hozzá a vizet.

4. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 4. lépés képe

Keverjük el alaposan, hogy a liszt ne maradjon csomós, de ne keverjük túl sokáig.

5. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 5. lépés képe

Galuska szaggató segítségével szaggassuk a felét a forró vízbe. Kevergetve forraljuk fel és
főzzük 2 percig, majd szűrőkanállal szedjük ki.

6. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 6. lépés képe

Alaposan mossuk át bő hideg vízzel.

7. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 7. lépés képe

Ha újra forr a víz, szaggassuk bele a galuska másik felét is, majd szűrjük le, mossuk át alaposan bő hideg vízzel.

8. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 8. lépés képe

Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk fel 2 ek olajat. Adjuk hozzá a jól lecsepegtetett galuskát, melegítsük át.

9. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 9. lépés képe

A maradék 4 tojást verjük fel, ízesítsük 1 tk sóval, ízlés szerint őrölt borssal.

10. lépés

Tojásos galuska / nokedli elkészítés 10. lépés képe

Öntsük a galuskához és folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg a tojás elkezd szilárdulni. Húzzuk félre, mert a tűzről levéve tovább szilárdul a tojás és könnyen szárazzá válhat.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem