Feltöltve:

Tojásos galuska / nokedli

timer 25
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 5

Hozzávalók

Liszt50 dekagramm
Tojás8 darab
víz100 milliliter
3 teáskanál
Őrölt bors ízlés szerint darab

A nokedliről
A nokedlit vagy galuskát általában köretként fogyasztjuk, leggyakrabban pörkölt ételek mellé kínáljuk. Egy marhapörkölt vagy éppen egy tejfölös gombapörkölt majdhogynem kihagyhatatlan kiegészítője. Elkészítéséhez szaggatót használunk.
Ha feldobjuk néhány hozzávalóval, a nokedlit akár önálló ételként is kínálhatjuk. A legegyszerűbb formája a tojásos nokedli egy kis salátával kínálva, de kolbásszal, sonkával, esetleg egy kis spenóttal is remekül kombinálható. A kész nokedlit öntsük egy serpenyőbe és adjuk hozzá az általunk választott alapanyagokat. Akár sütőben is összesüthetjük egy kis reszelt sajttal a tetején.
Rengeteg a nokedlihez hasonló népszerű étel kerül nap mint nap a tányérokra világszerte. Ilyen például a szlovák eredetű, krumpli hozzáadásával készült sztrapacska vagy éppen az olasz gnocchi.
Érdemes egyszerre akár egy nagyobb adagot is elkészíteni a nokedliből, mehet nyugodtan a mélyhűtőbe, majd elég csak előkapni egy-egy adagot, ha épp köretre van szükség.
A nokedli elkészítése nem bonyolult folyamat, ugyanakkor, ha még nem készítettünk, érdemes odafigyelni mind a szaggatás, mind a kifőzés folyamatára.
A megfelelő állagú és formájú nokedli elkészítéséhez érdemes nokedli szaggatót beszerezni. Ennek hiányában a tésztát késsel is szaggathatjuk egy deszkára téve, de így jócskán meghosszabbítjuk az elkészítési időt.
A nokedli elkészítésekor érdemes arra is figyelnünk, hogy közvetlenül főzés előtt készítsük elő a tésztáját, így elkerülhetjük azt, hogy a túl sok állástól megkeményedjen.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Forraljunk fel 4 liter vizet. Ha forr a víz, adjunk hozzá 1 tk sót.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A lisztet szárazon keverjük el a sóval.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Üssük a 4 tojást egyesével a liszthez, kezdjük el keverni és szakaszosan adjuk hozzá a vizet.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Keverjük el alaposan, hogy a liszt ne maradjon csomós, de ne keverjük túl sokáig.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Galuska szaggató segítségével szaggassuk a felét a forró vízbe. Kevergetve forraljuk fel és
    főzzük 2 percig, majd szűrőkanállal szedjük ki.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Alaposan mossuk át bő hideg vízzel.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Ha újra forr a víz, szaggassuk bele a galuska másik felét is, majd szűrjük le, mossuk át alaposan bő hideg vízzel.

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk fel 2 ek olajat. Adjuk hozzá a jól lecsepegtetett galuskát, melegítsük át.

  9. 9. lépés

    9. lépés képe

    A maradék 4 tojást verjük fel, ízesítsük 1 tk sóval, ízlés szerint őrölt borssal.

  10. 10. lépés

    10. lépés képe

    Öntsük a galuskához és folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg a tojás elkezd szilárdulni. Húzzuk félre, mert a tűzről levéve tovább szilárdul a tojás és könnyen szárazzá válhat.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Fokhagymás-chilis spagetti

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1

Juhtúrós-tejszines tészta

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0