Feltöltve:

Tócsni (Lapcsánka)

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 3

Hozzávalók

burgonya1 kilogramm
Tojás3 darab
Liszt12 dekagramm
Delikát ételízesítő2 evőkanál
fokhagymagerezd4 darab
Olaj4 evőkanál

A tócsniról
A tócsni egész Európában, de főleg a közép-európai régióban rendkívül elterjedt étel. Sokféle elnevezése létezik, például: lapcsánka, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, de számos más névváltozatot is fel lehetne sorolni. Általános tévedés összekeverni a röszti burgonyával, amely - a tócsnival ellentétben - főtt burgonyából készül.
A tócsni rendkívül ízletes, krumpli alapú étel, amit fogyaszthatunk főételként és köretként is, de akár rántott húsok bundájaként is elkészíthetjük.
Az alap receptben főleg burgonya, liszt, hagyma és tojás szerepel, ami tipikusan a népi konyhát idézi, hiszen arról tanúskodik, hogy még a legínségesebb időkben is el lehetett készíteni a tócsnit. Ezt kiegészítve a tócsni elkészíthetjük zöldségekkel, változatos fűszerekkel, kínálhatunk mellé szószokat vagy tejfölt is.
Ahhoz, hogy megfelelő állagú legyen a tócsnink érdemes figyelni rá, hogy a burgonya reszelék megfelelő méretű legyen, illetve a hozzáadott tojás és liszt is segít a megfelelő textúra kialakításában. Az összetevőkkel bátran kísérletezhetünk, hogy a saját ízlésünknek megfelelő tócsni legyen a végeredmény. Ha nem akarjuk olajosan elkészíteni, akkor a tócsniból készíthetünk sütőben, kanállal formázott gombócokat is. Természetesen ezt az ételt is készíthetjük édesen is, ilyenkor általában gyümölcsökkel, például almával ízesítik a tócsnit.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A meghámozott krumplit reszeljük le a reszelő nagy lyukú oldalán.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Nyomkodjuk ki a nagyja levét.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Keverjük hozzá a tojásokat, valamint a lereszelt vagy apróra vágott fokhagymát.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Adjunk hozzá Delikátot.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Adjuk hozzá a lisztet.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Alaposan keverjük át.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Kanalazzuk forró olajba - lepényenként 2-3 evőkanállal.

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    A kanál hátuljával simítsuk laposra.

  9. 9. lépés

    9. lépés képe

    Időről-időre megforgatva, oldalanként 5-5 perc alatt, süssük készre.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Sajtos cukkinifasírt

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Tócsni

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 3

Zöldbab fasírt

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Zöldséges rizsfasírt

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 2

Cukkini fasírt

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Cukkini fasírt

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Répás kukoricás fasírt

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Cukkini golyócskák

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 0

Fokhagymás röszti

timer 25"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplipuffancs

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 1

Káposztás lepény

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 2

Káposztapogácsák aranypanírban

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1