Feltöltve:

Tócsni (Lapcsánka)

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 3

Hozzávalók

burgonya1 kilogramm
Tojás3 darab
Liszt12 dekagramm
Delikát ételízesítő2 evőkanál
fokhagymagerezd4 darab
Olaj4 evőkanál

A tócsniról
A tócsni egész Európában, de főleg a közép-európai régióban rendkívül elterjedt étel. Sokféle elnevezése létezik, például: lapcsánka, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, de számos más névváltozatot is fel lehetne sorolni. Általános tévedés összekeverni a röszti burgonyával, amely - a tócsnival ellentétben - főtt burgonyából készül.
A tócsni rendkívül ízletes, krumpli alapú étel, amit fogyaszthatunk főételként és köretként is, de akár rántott húsok bundájaként is elkészíthetjük.
Az alap receptben főleg burgonya, liszt, hagyma és tojás szerepel, ami tipikusan a népi konyhát idézi, hiszen arról tanúskodik, hogy még a legínségesebb időkben is el lehetett készíteni a tócsnit. Ezt kiegészítve a tócsni elkészíthetjük zöldségekkel, változatos fűszerekkel, kínálhatunk mellé szószokat vagy tejfölt is.
Ahhoz, hogy megfelelő állagú legyen a tócsnink érdemes figyelni rá, hogy a burgonya reszelék megfelelő méretű legyen, illetve a hozzáadott tojás és liszt is segít a megfelelő textúra kialakításában. Az összetevőkkel bátran kísérletezhetünk, hogy a saját ízlésünknek megfelelő tócsni legyen a végeredmény. Ha nem akarjuk olajosan elkészíteni, akkor a tócsniból készíthetünk sütőben, kanállal formázott gombócokat is. Természetesen ezt az ételt is készíthetjük édesen is, ilyenkor általában gyümölcsökkel, például almával ízesítik a tócsnit.

Elkészítés

1. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 1. lépés képe

A meghámozott krumplit reszeljük le a reszelő nagy lyukú oldalán.

2. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 2. lépés képe

Nyomkodjuk ki a nagyja levét.

3. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 3. lépés képe

Keverjük hozzá a tojásokat, valamint a lereszelt vagy apróra vágott fokhagymát.

4. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 4. lépés képe

Adjunk hozzá Delikátot.

5. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 5. lépés képe

Adjuk hozzá a lisztet.

6. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 6. lépés képe

Alaposan keverjük át.

7. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 7. lépés képe

Kanalazzuk forró olajba - lepényenként 2-3 evőkanállal.

8. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 8. lépés képe

A kanál hátuljával simítsuk laposra.

9. lépés

Tócsni (Lapcsánka) elkészítés 9. lépés képe

Időről-időre megforgatva, oldalanként 5-5 perc alatt, süssük készre.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem