Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa
  • timer45 perc
  • moodKözepes
  • person45 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 2 darab
  • Rama Vajas Íz - 10 dekagramm
  • tojás - 1 darab
  • cukor - 1 evőkanál
  • tej - dl
  • liszt - 1 kilogramm
  • só - 2 teáskanál
  • élesztő - 5 dekagramm
  • tepertő - 30 dekagramm

Elkészítés:

  1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra kinyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. A tésztát kettéhajtjuk, majd mindkét oldalát felhajtjuk.
  3. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Ismét 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
  4. Kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, lekenjük egy egész felvert tojással.
  6. Előmelegített sütőben 35 perc alatt 180 fokon megsütjük.
  7. Ha kivettük a sütőből azonnal kenjük le tejjel és takarjuk le egy konyharuhával kb. 10 percre.