A teljfölös kapormártásról
Összetéveszthetetlen illatával a kapor az egyik legfontosabb fűszerünk és egyben gyógynövényünk. A kaprot évezredek óta használják fejfájás és gyomorpanaszok ellen, de álmatlanság, étvágytalanság esetén is hasznos szolgálatot tesz és vízhajtóként is ismeretes. A tányérunkra kerülő tejfölös kapormártás így nem csupán ízletes kiegészítője főételünknek, de az egészségünkhöz is hozzájárulhat.
A kapor nem csak tejfölös kapormártás formájában ízletes, hanem jó barátja az uborkának, legyen szó kovászos vagy ecetes uborkáról. Ugyanakkor nagyszerű párost alkot a tojásos ételekkel, a legkülönbözőbb gombafélékkel, a burgonyával és a túróval is. Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy - bár a tejfölös kapormártás alapvetően sóval készül - a kaprot magát nem csak sós, hanem édes változatban is fogyasztják.
A mártások a sült húsok fontos kiegészítői. Ahány konyha, annyiféle mártással találkozhatunk: a tejfölös kapormártás sült húsok vagy fasírt mellé az egyik legjobb választás.
A tejfölös kapormártás elkészítése csupán néhány lépésből áll. Ha van maradék húslevesünk, amit nem fogyasztottunk el, semmiképp ne dobjuk ki! Ez ugyanis a tejfölös kapormártás egyik legfontosabb alapanyaga. Természetesen akkor sem áll meg az élet, ha épp nincs húslevesünk: egy Knorr leveskockát dobjunk bele fel fél liter vízbe, forraljuk fel, és máris kész az alaplevünk. Ezt követően csupán csak össze kell dolgoznunk az alapanyagokat. A tejfölös kapormártásunk akkor lesz igazán ízletes, ha a jól megmosott kaprot minél apróbbra vágjuk és úgy adjuk hozzá a többi alapanyaghoz.
A nyári időszak egyik legkellemesebb elfoglaltsága a grillezés - ha a grillen készült húsokhoz és zöldségekhez üdítően friss tejfölös kapormártást is tálalunk, garantált lesz a sikerünk! A tejfölös kapormártást hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Forraljunk föl fél liter vizet és oldjunk fel benne egy Knorr leveskockát. Egy tálba tegyünk egy evőkanál lisztet és lassan keverjük el a levessel.
Adjuk hozzá a tejfölt és az apróra vágott kaprot.
A végén adjuk hozzá a margarint. Keverjük ki és ízesítsük sóval, borssal, egy csepp citromlével.
Tálaljuk főtt húsokhoz, húsgombóchoz.