Feltöltve:

Tarhonyás hús

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

sertés lapocka500 gramm
tarhonya300 gramm
zöldpaprika1 darab
fokhagyma gerezd2 darab
babérlevél1 darab
paradicsom sűrítmény1 evőkanál
Knorr Erőleveskocka3 darab
Olaj4 evőkanál
fűszerpaprika2 teáskanál

A tarhonya, kevésbé ismertebb nevén reszelt tészta, egy magyar tésztaféle. A tarhonya tipikusan magyar étel, a tarhonyás hús egyik fő összetevője. A tarhonya eredeti változata feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Az alföldi parasztok táplálkozásában fordult elő, leggyakrabban tarhonyás húst készítettek belőle. A tarhonya készítésének legfőbb időszaka a nyár első fele, ez az aratás előtti időszak. Ekkor a legalkalmasabb a meleg időjárás mind nappal, mind éjszaka a tarhonyarostán készített tészta alapos kiszárítására. A tarhonya mindössze lisztből, sóból és tojásból áll össze, ezeket az alapanyagokat kell összegyúrni az eredményhez. A tarhonyát két különböző szitaszövet sűrűségű rostán dolgozták át, és minél kerekebbre sikerült, annál szebbnek tartották. A tarhonyát főzés előtt megpirítják szárazon, kevés zsírban vagy olajon, majd főzés után már mehet is a tarhonyás húsba. A tarhonyát érdemes magunknak elkészítenünk a tarhonyás húshoz, hogy minél finomabb eredményt érjünk el. A tarhonyának természetesen létezik bolti verziója is, ha nincs sok időnk, az is megfelel a tarhonyás húsunkhoz. A tarhonyás hús az egyik leggyakoribb tarhonyás étel, gyerekkorunkban talán a menzán találkoztunk vele legtöbbször. A tarhonyás hús, amilyen egyszerű étel, olyan könnyű elkészíteni, otthon is érdemes nekifogni. Használhatunk szárnyashúst is a tarhonyás hús elkészítéséhez, de e legfinomabb eredményt sertéshús felhasználásával érhetjük el. A tarhonyás hús legjobb kisérője a kovászos uborka, a csemegeuborka vagy a cékla.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A finomra vágott hagymát pirítsuk meg 3 ek olajban. Ezalatt vágjuk kockára a húst, adjuk a megpirult hagymához és pirítsuk fehéredésig.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, szórjuk meg fűszerpaprikával és öntsünk rá fél deci hideg vizet. Keverjük össze, adjunk hozzá 2 db erőleves kockát, a babérlevelet, a paradicsom sűrítményt és a felkockázott zöldpaprikát. Alacsony, közepes lángon főzzük puhára.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Ezalatt a tarhonyát pirítsuk meg a maradék 1 ek olajon. Öntsük fel forró vízzel, hogy 2-3 cm-re ellepje.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Adjuk hozzá a tarhonyához a leveskockát, időnként megkeverve főzzük puhára.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Keverjük össze a megpuhult tarhonyát a pörkölttel. Ízesítsük Delikáttal vagy kevés sóval, borssal, ha szükséges.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Tarhonyás hús

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pásztortarhonya

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1

Tarhonyás hús

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 0

Hóemberes pásztortarhonya

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Tarhonyás hús

timer 80"
mood Közepes
thumb_up 0

Lecsós tarhonya kolbásszal

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Pásztortarhonya

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre