Feltöltve:

Tarhonyás hús

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

sertés lapocka500 gramm
tarhonya300 gramm
zöldpaprika1 darab
fokhagyma gerezd2 darab
babérlevél1 darab
paradicsom sűrítmény1 evőkanál
Knorr Erőleveskocka3 darab
Olaj4 evőkanál
fűszerpaprika2 teáskanál

A tarhonya, kevésbé ismertebb nevén reszelt tészta, egy magyar tésztaféle. A tarhonya tipikusan magyar étel, a tarhonyás hús egyik fő összetevője. A tarhonya eredeti változata feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Az alföldi parasztok táplálkozásában fordult elő, leggyakrabban tarhonyás húst készítettek belőle. A tarhonya készítésének legfőbb időszaka a nyár első fele, ez az aratás előtti időszak. Ekkor a legalkalmasabb a meleg időjárás mind nappal, mind éjszaka a tarhonyarostán készített tészta alapos kiszárítására. A tarhonya mindössze lisztből, sóból és tojásból áll össze, ezeket az alapanyagokat kell összegyúrni az eredményhez. A tarhonyát két különböző szitaszövet sűrűségű rostán dolgozták át, és minél kerekebbre sikerült, annál szebbnek tartották. A tarhonyát főzés előtt megpirítják szárazon, kevés zsírban vagy olajon, majd főzés után már mehet is a tarhonyás húsba. A tarhonyát érdemes magunknak elkészítenünk a tarhonyás húshoz, hogy minél finomabb eredményt érjünk el. A tarhonyának természetesen létezik bolti verziója is, ha nincs sok időnk, az is megfelel a tarhonyás húsunkhoz. A tarhonyás hús az egyik leggyakoribb tarhonyás étel, gyerekkorunkban talán a menzán találkoztunk vele legtöbbször. A tarhonyás hús, amilyen egyszerű étel, olyan könnyű elkészíteni, otthon is érdemes nekifogni. Használhatunk szárnyashúst is a tarhonyás hús elkészítéséhez, de e legfinomabb eredményt sertéshús felhasználásával érhetjük el. A tarhonyás hús legjobb kisérője a kovászos uborka, a csemegeuborka vagy a cékla.

Elkészítés

1. lépés

Tarhonyás hús elkészítés 1. lépés képe

A finomra vágott hagymát pirítsuk meg 3 ek olajban. Ezalatt vágjuk kockára a húst, adjuk a megpirult hagymához és pirítsuk fehéredésig.

2. lépés

Tarhonyás hús elkészítés 2. lépés képe

Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, szórjuk meg fűszerpaprikával és öntsünk rá fél deci hideg vizet. Keverjük össze, adjunk hozzá 2 db erőleves kockát, a babérlevelet, a paradicsom sűrítményt és a felkockázott zöldpaprikát. Alacsony, közepes lángon főzzük puhára.

3. lépés

Tarhonyás hús elkészítés 3. lépés képe

Ezalatt a tarhonyát pirítsuk meg a maradék 1 ek olajon. Öntsük fel forró vízzel, hogy 2-3 cm-re ellepje.

4. lépés

Tarhonyás hús elkészítés 4. lépés képe

Adjuk hozzá a tarhonyához a leveskockát, időnként megkeverve főzzük puhára.

5. lépés

Tarhonyás hús elkészítés 5. lépés képe

Keverjük össze a megpuhult tarhonyát a pörkölttel. Ízesítsük Delikáttal vagy kevés sóval, borssal, ha szükséges.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem