Feltöltve:

Szusi (nigiri)

timer 35
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tojás1 darab
uborka1 darab
sajt5 dekagramm
rizs30 dekagramm
paprika1 darab
lazacfilé2 szelet
rizsecet1 evőkanál
virsli1 darab
csirkemáj2 darab

Elkészítés

1. lépés

Szusit készíteni olyan egyszerű, hogyha egyszer megpróbáljuk, úgy rászokunk, hogy öröm nézni. Először is rizst kell főznünk: kb 30 dkg rizst tegyünk egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy 1 cm-re ellepje és tegyük fel főni. Főzzük kb 25 percig, lefedve. Amikor felforr a víz, vegyük vissza a lángot takarékra, keverés nélkül. Amikor a legtetején lévő rizsszemek is puhák, vegyük le a tűzről.

2. lépés

Amíg fő a rizs, vegyük sorjába, mit szeretnénk a szusira tenni. Ha van friss lazacunk, a filéből 2-3 szeletet szeljünk le és vágjuk 2-3 darabra. Ideális a szeleteket kb. 3x4 cm-es darabokra vágni, de nyilván ne dobjuk el a háromszögű, vagy egyéb, nem ideális arányú darabokat sem, ezek is épp ugyanolyan finomak. Vágjunk ekkora darabokat a többi hozzávalóból is: uborkából, avokádóból, paprikából, virsliből, sajtból stb. Ha omlettes nigirit is szeretnénk, akkor egy kicsi tálkába (pl müzlis, desszertestál) törjünk fel egy tojást, keverjünk bele néhány csepp szójaszószt és néhány csepp mézet, vagy egy csipet cukrot. Keverjük össze alaposan és mikróban max. fokozaton 10 mp-et süssük. Vegyük ki, pillantsunk rá, megsült-e. Nagyobb tojásnak több idő kell, tegyük vissza még 5-10 mp-re. Ha megsült, a tojást borítsuk ki és vágjuk 4-5 szeletre.

3. lépés

A megfőtt rizsbe keverjünk 1 ek ecetet és keverjük össze alaposan. Borítsuk ki a gőzölgő rizst egy tálcára és kissé oszlassuk el, hagyjuk 1 percig hűlni, majd kézzel formáljunk a rizsből hosszúkás nudlikat. Meleg lesz a rizs és kicsit ragadós is. Ha nagyon ragad, ecetezzük meg a kezünket. A rizsgombócokat helyezzük arra a tálra, amin tálalni fogunk.

4. lépés

A rizsgombócokra nyomjunk felváltva halas, vagy sajtos krémet. Azokra a rizsgombócokra, amikre halas krémet tettünk, fektessünk zöldséget, vagy tojást, a sajtosakra pedig halat, vagy húst. A krém azért is fontos, mert összeragasztja a rizst a rátéttel, meg azért is, mert alapízt ad neki.

5. lépés

Tálaljuk úgy, hogy kicsi tálkában szójaszószt adunk mellé. Ha tudtunk szerezni pácolt gyömbért, vagy wasabit (csípős tormaszószt), netalán szakét (rizspálinka), ezeket is tálaljuk fel. A nigirit két evőpálcika közé fogva mártsuk kissé a szójaszószba, így kapjuk be egyben.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 15"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem