Szotyis pogácsa
Szotyis pogácsa
  • timer40 perc
  • moodKönnyű
  • person25 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
  • tejföl - 1 dl
  • cukor - 1 teáskanál
  • tej - 1 dl
  • liszt - 50 dekagramm
  • só - 1 evőkanál
  • krumpli - 25 dekagramm
  • napraforgómag - 2 evőkanál
  • élesztő - 2 dekagramm

Elkészítés:

  1. A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a krumplit és belemorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű Rama margarint. Alaposan megdagasztjuk. Ha találunk benne pici krumplidarabokat, azt még nyomkodjuk szét.
  3. Meleg, sötét helyen, konyharuhával letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb 2 cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb és megkenjük tejjel. A tetejüket megszórjuk a magokkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon a sütési idő 25 perc.
  6. Amint kivesszük a sütőből, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva kb. 10 percet pihentetjük.