Feltöltve:

Szilveszteri szezámos kiflicskék

timer 210
mood Könnyű
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A tésztához

tej6 dl
kristálycukor1 evőkanál
élesztő7 dekagramm
Ráma22 dekagramm
finomliszt48 dekagramm
rétesliszt48 dekagramm
1 púpos evőkanál

A töltelékhez

Ráma35 dekagramm
sajt35 dekagramm
főtt, füstölt sonka35 dekagramm

A tészta nyújtásához

finomliszt1 darab

A tepsi kikenéséhez

Ráma2 dekagramm

A lekenéshez

tojás2 darab

A tetejére

szezámmag1 darab

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A tejet meglangyosítjuk. 1,5 decinyit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni (kelni) az élesztő.

  2. 2. lépés

    A Ramát a többi tejhez adjuk és együtt kéz-melegre melegítjük. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk, majd először a Ramás tejet, azután a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá, majd 20 percig dagasztjuk.

  3. 3. lépés

    Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha még is lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük, de ha nagyon sietünk, ezt az időt a felére is lecsökkenthetjük. Ilyenkor a sütőt a legkisebb lángra állítva bekapcsoljuk, az ajtaját lenyitjuk, a letakart tálat rátesszük. Így 20-25 perc alatt megkel a tészta.

  4. 4. lépés

    Közben a töltelékhez való Ramát és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát apróra vágjuk. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd az egyiket kb. 3 milliméter vékonyságúra, kb. 45 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és 16 részre vágjuk.

  5. 5. lépés

    A szélesebb oldalukra 1-2 Rama és sajtkockát, valamint egy kevés füstölt húst rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben mindig egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta.

  6. 6. lépés

    Ramával kikent nagy tepsibe rakjuk. Egy újabb tésztacipóból megcsináljuk a következő 16 kiflit, a többi mellé, a tepsibe rakjuk. Felvert tojással lekenjük, tetejüket szezámmaggal megszórjuk.

  7. 7. lépés

    Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 30 percig sütjük. Amíg sül, a maradék tésztából és töltelékből elkészítjük a következő tepsire valót.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0