Feltöltve:

Szilveszteri lencseleves

timer 120
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tejföl4 dl
sárgarépa20 dekagramm
füstölt szalonna10 dekagramm
Delikát ételízesítő3 evőkanál
zsír1 evőkanál
Fokhagyma1 darab
bazsalikom1 teáskanál
paradicsomlé2 dl
bacon20 dekagramm
lencse1 kilogramm
őrölt kömény1 teáskanál
őrölt bors1 teáskanál
petrezselyemgyökér10 dekagramm
rozmaring1 teáskanál
borsikafű1 teáskanál
füstölt csülök50 dekagramm
őrölt pirospaprika1 evőkanál
csipetke tészta15 dekagramm
frankfurti virsli50 dekagramm
bajor virsli50 dekagramm

" A lencselevesről
A hagyomány szerint azért kell lencsét enni január elsején, hogy sok pénzünk legyen az új esztendőben. Ilyenkor lencséből szinte minden családban készül valami finomság az újévi asztalra, hiszen a babona szerint minden egyes szem pénzt szimbolizál. A lencsében nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található.
A lencsének rengeteg jótékony hatása van még. Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, támogatja a sebgyógyulást, segíti a hajnövekedést, de ezek mellet nyugtat, és jó hatással van az anyagcserére is.
A lencsét sokféleképpen elkészíthetjük. A legnépszerűbb elkészítési módja a lencseleves és főzelék formájában. Sokan csak az ünnepek alkalmával készítenek lencselevest. Ugyanakkor a lencseleves kitűnő választás lehet akár vacsoraként is, főleg a hidegebb napokon. A lencseleves főzésénél elég, ha fél órával a főzés előtt beáztatjuk a lencsét a vízbe, mert ekkor gyorsabban megpuhul. Az sem nagy baj, ha áztatás nélkül kezdjük el főzni, de ekkor hosszabb lesz az elkészítési ideje. A tökéletes lencseleves főzésénél fontos tudni, hogy minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni. A lencseleves elkészítésénél az is fontos, hogy főzés közben soha ne sózzuk a lencsét és ecet se kerüljön bele! Ezeket a lépéseket mindenképp a főzés legvégén tegyük meg! Lencselevest sokféleképpen készíthetünk. Lehet tejfölösen, gazdagon, zöldségesen vagy füstölten. A lencselevest fogyaszthatjuk kolbásszal, füstölt hússal vagy virslivel is, de akik a savanyúságok rajongói, azok akár savanyúkáposztával is ehetik! A lencseleves a fogyókúrázók számára nem a legtökéletesebb ételválasztás, hiszen a lencsének elég magas kalória tartalma van.
"

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A füstölt szalonna szeleteket a zsíron megpirítjuk, majd kiszedjük.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Beletesszük az apróra kockázott bacon szalonnát és a megtisztított apróra vágott vöröshagymát. Megpirítjuk és megszórjuk a pirospaprikával. Beletesszük a lencsét és felöntjük kb. 5 liter vízzel.
    Beletesszük a füstölt csülköt, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, az apróra vágott fokhagymát és a babérlevelet.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Ízesítjük a borssal, a köménnyel, a borsikafűvel, a bazsalikommal és a rozmaringgal.
    Hozzáöntjük a paradicsom levet és végén a Delikát ételízesítőt, majd ízlés szerint sózzuk.
    Lassú tűzön addig főzzük amíg a lencse majdnem megpuhult, ekkor beletesszük a csipetkét és a felkarikázott kettő fajta virslit. Készre főzzük és az utolsó forrás előtt belekeverjük a tejfölt.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek