Szilvásgombóc a Desszertek kategóriában
A krumplit sós vízben megfőzzük és még melegen összetörjük. Hozzátesszük a Ramát, a tojást, majd a lisztet. A lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert függ a krumpli minőségétől. Rugalmas tésztát gyúrunk, hogy könnyedén kisodorjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk.
Lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe 1 szilvát teszünk. A szilva közepébe, a mag helyére fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk, majd gombóc alakra gömbölyítjük.
Több adagban, lobogó, forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet és már kész is. Hideg vízzel leöblítjük, majd zsemlemorzsában meghempergetjük. Olajon a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk.
Tegyünk hozzá 1-2 ek. porcukrot és így pirítsuk meg. Jó, karamelles íze lesz.