Szilvás lepény morzsolt tésztával
Szilvás lepény morzsolt tésztával
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A kelt tésztához

    • búzaliszt - 375 gramm
    • szárított élesztő - 1 csomag
    • cukor - 50 gramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • só - 1 csipetnyi
    • tojás - 1 darab
    • langyos tej - 200 milliliter
    • Ráma - 75 gramm

    A tetejére

    • szilva - 2.5 kilogramm

    A morzsolt tésztához

    • Ráma - 200 gramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • liszt - 300 gramm
    • cukor - 150 csapott mokkáskanál

    Elkészítés:

    1. A tésztához a Ramát kis edényben felolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, és az élesztővel gondosan elvegyítjük. A cukrot, a van. cukrot, sót, tojást, tejet és Ramát hozzáadjuk. Sima tésztává dolgozzuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg megnő. A tetejéhez a szilvát megmossuk, szitára téve lecsöpögtetjük, szárát levesszük, a szemeket leitatjuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A morzsolt tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, a cukrot, van. cukrot és a Ramát hozzáadjuk, a tésztát kézzel elmorzsoljuk. A kelt tésztát a tálból kivesszük, és enyhén lisztezett gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk, (30x40cm-es), kikent tepsibe nyújtjuk. A szilvákat belsejével felfelé, cserépszerűen rárakjuk. A morzsolt tésztát egyenletesen rászórjuk, és a tésztát újra, addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő, (15-20 perc). Alsó-felső sütésnél kb. 200 fokon, légkeveréses sütőnél kb. 180 fokon sütjük. Sütési idő kb. 25-30 perc.