Feltöltve:

Szilvás gombóc

timer 90
mood Közepes
person 16 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz7 dekagramm
zsemlemorzsa20 dekagramm
tojás1 darab
burgonya50 dekagramm
liszt15 dekagramm
szilva50 dekagramm

Szilvás gombóc a Desszertek kategóriában

Elkészítés

1. lépés

Szilvás gombóc elkészítés 1. lépés képe

A szilvát megmossuk, és kimagozzuk.

2. lépés

Szilvás gombóc elkészítés 2. lépés képe

A krumplit jól megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha megfőtt, lehűtjük és megpucoljuk. Villával összetörjük. Az tört krumplihoz adjuk a lisztet, 5 dkg margarint, és a tojást. Jól összegyúrjuk, ha ragad a tészta még egy kis lisztet gyúrunk bele.A tésztát kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk. Nagyjából 8x8 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére fahéjas porcukrot szórunk. A kis cukor halmokra egy-egy szilvaszemet teszünk. A tészta négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtjuk úgy, hogy a tészta sarkai egy pontban találkozzanak. A szilvaszemet borító tészta széleit és az összeérő sarkokat óvatosan összenyomkodjuk, ügyelve arra, hogy a tészta mindenütt egyenletes vastagságban borítsa a szilvaszemeket. Ezután a tenyerünkben gömbölyűre formáljuk a szilvás gombócokat. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintve formázzuk.

3. lépés

Szilvás gombóc elkészítés 3. lépés képe

Egy serpenyőben margarinon lepirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat mérsékelten forrásban lévő vízben főzzük meg. A főzésnél ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon túl erősen, különben a gombócok egymásnak ütköznek, megsérülnek, és szétesnek. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor megfőttek.

4. lépés

Szilvás gombóc elkészítés 4. lépés képe

Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat. Alaposan lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a lepirított zsemlemorzsával. Tálalás előtt a tetejét meghintjük fahéjjal elkevert porcukorral.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem