Feltöltve:

Szilvalekváros bukta vaníliamártással

timer 50
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A töltelékhez

szilvalekvár25 dekagramm

A tetejére

porcukor1 darab

A vaníliamártáshoz

rum1 evőkanál
tojássárgája2 darab
liszt2 evőkanál
cukor4 evőkanál
vanília1 rúd
tej5 dl

A forma kikenéséhez és a tetejére

Ráma1 darab

-

élesztő2 dekagramm
Ráma6 dekagramm
1 darab
tojássárgája2 darab
porcukor5 dekagramm
liszt50 dekagramm
cukor1 teáskanál
tej3 dl

A formázáshoz

liszt1 darab

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, a cukrot beleszórjuk, meghintjük az egész mennyiségből elvett 3 evőkanál liszttel, majd meleg helyen hagyjuk felfutni, azaz kovászt készítünk. A porcukrot a tojássárgával habosra keverjük, a maradék tejben csipetnyi sót feloldunk, és a tojásos masszába öntjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe az öklünkkel mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a tojásos tejet és a kovászt. Fakanállal hólyagosra kidolgozzuk, majd a megolvasztott és langyosra hűtött Ramát is belekeverjük, és ezzel is simára dagasztjuk. A tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyre állítva 1 órán át kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, majd 1 centi vastagra nyújtjuk, és 6-8 centis négyzetekre vágjuk. A darabok közepére 1-1 kiskanálnyi lekvárt cseppentünk, azután gombócokká, vagy hengerekké formáljuk. A gombócokat szorosan egymás mellé egy Ramával kikent tűzálló tálba rakosgatjuk. A tetejüket olvasztott Ramával megkenjük, és újabb fél órán át kelesztjük. (Ne ijedjünk meg, mert összedagadnak). Végül 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) szép aranysárgára sütjük. Közben elkészítjük a mártást. Ehhez a tejet feltesszük a tűzre, és a vaníliarúd belsejét belekaparjuk. Amikor a tej felforrt, a cukorral és a liszttel habosra kevert tojássárgát óvatosan belekeverjük, és habverővel simára dolgozzuk. Gyakran kevergetve besűrítjük, majd a tűzről lehúzzuk, végül a rumot is belecsorgatjuk. A megsült buktát porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve kínáljuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre