Feltöltve:

Szilvalekváros bukta vaníliamártással

timer 50
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

élesztő2 dekagramm
tej3 dl
cukor1 teáskanál
liszt50 dekagramm
porcukor5 dekagramm
tojássárgája2 darab
1 darab
Ráma6 dekagramm

A formázáshoz

liszt1 darab

A töltelékhez

szilvalekvár25 dekagramm

A forma kikenéséhez és a tetejére

Ráma1 darab

A vaníliamártáshoz

tej5 dl
vanília1 rúd
cukor4 evőkanál
liszt2 evőkanál
tojássárgája2 darab
rum1 evőkanál

A tetejére

porcukor1 darab

Elkészítés

1. lépés

Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, a cukrot beleszórjuk, meghintjük az egész mennyiségből elvett 3 evőkanál liszttel, majd meleg helyen hagyjuk felfutni, azaz kovászt készítünk. A porcukrot a tojássárgával habosra keverjük, a maradék tejben csipetnyi sót feloldunk, és a tojásos masszába öntjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe az öklünkkel mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a tojásos tejet és a kovászt. Fakanállal hólyagosra kidolgozzuk, majd a megolvasztott és langyosra hűtött Ramát is belekeverjük, és ezzel is simára dagasztjuk. A tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyre állítva 1 órán át kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, majd 1 centi vastagra nyújtjuk, és 6-8 centis négyzetekre vágjuk. A darabok közepére 1-1 kiskanálnyi lekvárt cseppentünk, azután gombócokká, vagy hengerekké formáljuk. A gombócokat szorosan egymás mellé egy Ramával kikent tűzálló tálba rakosgatjuk. A tetejüket olvasztott Ramával megkenjük, és újabb fél órán át kelesztjük. (Ne ijedjünk meg, mert összedagadnak). Végül 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) szép aranysárgára sütjük. Közben elkészítjük a mártást. Ehhez a tejet feltesszük a tűzre, és a vaníliarúd belsejét belekaparjuk. Amikor a tej felforrt, a cukorral és a liszttel habosra kevert tojássárgát óvatosan belekeverjük, és habverővel simára dolgozzuk. Gyakran kevergetve besűrítjük, majd a tűzről lehúzzuk, végül a rumot is belecsorgatjuk. A megsült buktát porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve kínáljuk.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem
 Laktózmentes karácsonyi keksz
Szerző: Anita Ács szerző:
Anita Ács

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem