A beáztatott babot alaposan öblítsük le és szűrjük le. Tegyük fel bő vízbe főni.
Miután a víz felforrt, főzzük a babot 5-6 percig, majd ezt az első vizet öntsük le róla.
Öntsük föl a babot ismét friss, hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Tegyünk a vízbe egy darab szalonnabőrt, ha van otthon a hűtőben. Tegyük bele a füstölt hús kockát, a szódabikarbónát és a babérlevelet is. Főzzük a babot puhára, a vizet pótoljuk időnként.
Egy lábosban forrósítsuk fel a zsírt és pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük jól el, majd egy kis hideg víz hozzáadásával készítsük el a rántást. Adjunk hozzá egy kis kanál fűszerpaprikát és 2-3 evőkanál tejfölt is. Rántsuk be vele a főzeléket.
Főzzük pár percig, míg elértük a megfelelő sűrűséget. Ízesítsük még egy kis ecettel és Delikáttal, ha szükséges. Tálaljuk sült angol szalonna, vagy sonka szelettel, illetve bármelyik kedvenc feltétünkkel.