Székelykáposzta - burgonyagombóccal
Székelykáposzta - burgonyagombóccal
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 2 dl
  • vöröshagyma - 1 darab
  • savanyú káposzta - 1 kilogramm
  • burgonya - 50 dekagramm
  • liszt - 30 dekagramm
  • sertéslapocka - 75 dekagramm

Elkészítés:

  1. A húst apró kockára vágjuk. Az aprókáposztát ha túl savanyúnak találjuk egyszer átmossuk folyó csapvíz alatt.
  2. A hagymát apróra vágjuk, majd olajon üvegesre pirítjuk , rátesszük a felkockázott húst és fehéredésig pirítjuk. Majd sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát szórunk rá és felöntjük annyi vízzel hogy ellepje.
  3. Amikor félig megfőtt ( kb 45 perc után ) hozzáadjuk az aprókáposztát is. Ha elfőtt a víz pótoljuk. További 45 perc alatt készre főzzük.
  4. Addig még készül a káposzta a burgonyát megpucoljuk és apróra vágjuk.
  5. Bő sós vízben feltesszük főni, majd mikor megfőtt leszűrjuk , villával összetötjük vagy átpaszírozzuk. Hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Amikor langyos már az összetört burgonya beletesszünk annyi lisztet amennyit felvesz. Ez burgonyától függ, de általában 30 dkg lisztre lesz szükségünk.
  7. Jól összegyúrjuk ezt a lisztes, burgonyás masszát és gombócokat formálunk belőle.
  8. Majd sós, forró vízbe addig főzzük még a víz tetejére nem jönnek a gombócok. ( Ez kb 1 perc ). Hogy ne ragadjanak az edény aljára a gombócok alá nyúlunk fakanállal.
  9. Amikor megfőttek leszűrjük.
  10. Mikor kész a káposzta 2 dl tejföllel összekeverjük és a burgonyagombóccal tálaljuk.