Szedres gombóc, tojás nélkül
Szedres gombóc, tojás nélkül
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person5 fő

Hozzávalók:

  • víz - 4 evőkanál
  • zsemlemorzsa - 20 dekagramm
  • burgonya - 30 dekagramm
  • liszt - 50 dekagramm
  • só - 1 teáskanál
  • barnacukor - 10 dekagramm
  • nyírfacukor - 4 evőkanál
  • szeder - 1 kilogramm
  • zabliszt - 25 dekagramm

Elkészítés:

  1. A krumplit héjastul megfőzzük, majd lehűtés után meghámozzuk, lereszeljük.
  2. Hozzákeverjük a liszteket, sót és amennyi vizet felvesz, gyúrható tésztát készítünk.
  3. Mindeközben a szedret egy tálba téve becukrozzuk.
  4. Felteszünk egy nagy lábasban forrni kb. 10 l vizet. Egy lisztezett deszkán a tésztát - lisztezett gyúrófával - kinyújtjuk, és a tésztát 5X5 cm-es kockákra felvágjuk. Minden kocka közepére rakunk a szederből, majd lisztes kézzel összehajtogatva gombócokat formálunk. A lisztezett deszkára tesszük a gombócokat.
  5. Amikor az összes gombóccal végeztünk, és a víz is forrni kezd, beledobáljuk. 4-5 perc alatt kifőzzük. Szűrővel kiszedjük és előre megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.