Szedres gombóc, tojás nélkül a Desszertek kategóriában
A krumplit héjastul megfőzzük, majd lehűtés után meghámozzuk, lereszeljük.
Hozzákeverjük a liszteket, sót és amennyi vizet felvesz, gyúrható tésztát készítünk.
Mindeközben a szedret egy tálba téve becukrozzuk.
Felteszünk egy nagy lábasban forrni kb. 10 l vizet. Egy lisztezett deszkán a tésztát - lisztezett gyúrófával - kinyújtjuk, és a tésztát 5X5 cm-es kockákra felvágjuk. Minden kocka közepére rakunk a szederből, majd lisztes kézzel összehajtogatva gombócokat formálunk. A lisztezett deszkára tesszük a gombócokat.
Amikor az összes gombóccal végeztünk, és a víz is forrni kezd, beledobáljuk. 4-5 perc alatt kifőzzük. Szűrővel kiszedjük és előre megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.