Rama Vajas Íz | 5 dekagramm |
---|---|
tejföl | 1 dl |
vöröshagyma | 1 darab |
majoránna | 1 teáskanál |
tojás | 2 darab |
bors | 5 mag |
petrezselyemzöld | 1 evőkanál |
cukor | 1 evőkanál |
uborka | 1 darab |
babérlevél | 2 darab |
fokhagymagerezd | 3 darab |
burgonya | 50 dekagramm |
liszt | 5 dekagramm |
kapribogyó | 5 mag |
só | 1 teáskanál |
szerecsendió | 1 csipetnyi |
citrom | 1 darab |
fűszerpaprika | 1 evőkanál |
zsemle | 2 darab |
Globus Mustár | 3 dekagramm |
étolaj | 1 evőkanál |
sertéstüdő | 1 kilogramm |
Szalontüdő zsemle-és burgonya gombóccal recept.
A sertéstüdőt és a szívet annyi vízben tesszük fel főzni, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot, a babérlevelet és a sót.
Amikor puhára főtt, leszűrjük és a főzőlevet félretesszük. Ha egy kicsit hűlt, a hörgőket eltávolítjuk és csíkokra vágjuk.
A mrgarinban megpirítjuk a kristálycukrot és hozzáadjuk a lisztet. Az ecetes uborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát nagyon kis lyukú reszelőn lereszeljük és a rántáshoz adjuk. Beletesszük a kapribogyót, a babérlevelet és a citrom reszelt héját. Egy pár percig még pirítjuk, azután hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felengedjük a sertéstüdő főzőlevével. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott sertéstüdőt és sertésszívet.
Hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és ízesítjük sóval, borssal, majd készre főzzük. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg. Tálalhatjuk burgonyagombóccal, vagy zsemlegombóccal.
Burgonya gombóc: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és burgonyanyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet és az olajon megpirított vöröshagymát. Ízesítjük szerecsendióval, borssal, sóval és majorannával.