Szalonnás sárgaborsóleves
Szalonnás sárgaborsóleves
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • vöröshagyma - 1 darab
  • majoránna - 2 teáskanál
  • olaj - 3 evőkanál
  • sárgaborsó - 200 gramm
  • babérlevél - 2 darab
  • fokhagymagerezd - 5 darab
  • liszt - 1 evőkanál
  • Knorr Házias Marhahús Levesalap - 1 darab
  • fűszer paprika - 1 teáskanál
  • főtt-füstölt húsos szalonna - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. Kezdjük el főzni a borsót 1.2 l vízben, 2 gerezd fokhagyma és a babérlevelek hozzáadásával.
  2. Ha a borsó már majdnem kész (áztatott borsónál kb. 30 perc, ha nem tudtuk beáztatni kb. 60 perc borsó minőségétől függően). Vegyük ki a babérleveleket, és az egészben hagyott fokhagymákat, majd készítsük el az ízesített rántást.
  3. Vágjuk csíkokra a szalonnát, finomra a vöröshagymát. Pirítsuk át a szalonnát az olajon, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és pirítsuk világos-sárgára. Közben a maradék 2-3 gerezd fokhagymát zúzzuk, aprítjuk vagy lereszeljük és a hagymával együtt kb. 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk, míg a liszt elkezd színesedni. Húzzuk félre, hagyjuk hűlni kicsit, majd szórjuk meg a fűszerpaprikával és majorannával, keverjük jól át és öntsük egyenesen a forrásban levő levesbe és keverjük jól el.
  4. Adjuk hozzá a Házias levesalapot is, majd lassú forralással készre főzzük 4-5 perc alatt. A szalonna sósságától függően, kóstolás után ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kínálhatunk mellé tejfölt, friss kenyeret.