Szalonnás- fokhagymás sajtos pite
Szalonnás- fokhagymás sajtos pite
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 7 dekagramm
  • víz - 6 evőkanál
  • vöröshagyma - 2 darab
  • olaj - 3 evőkanál
  • fokhagymagerezd - 6 darab
  • sajt - 20 dekagramm
  • füstölt húsos szalonna - 20 dekagramm
  • finomliszt - 25 dekagramm
  • Főzőtejszín - 2 dl

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, csipetnyit megsózzuk, megborsozzuk, majd az olajjal és a vízzel tésztává gyúrjuk. Letakarva 2-3 órán át - de lehet egész éjjelen át is - a hűtőszekrényben pihentetjük.
  2. A töltelékhez a szalonnát kis kockákra aprítjuk. A fokhagymát présen áttörjük. A hagymát megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk. A szalonna zsírját egy serpenyőben kiolvasztjuk, ha nem lenne elég a szalonna alatt a zsír, 1-2 evőkanál olajat is adhatunk hozzá, majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta, végül a fokhagymát is belekeverjük. Fél perc után a tűzről lehúzzuk.
  3. A tésztát meglisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, majd egy 26 centi átmérőjű tortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, majd a szalonnás hagymát egyenletesen ráterítjük. A tojások sárgáját a tejszínnel kikeverjük, csipetnyit megsózzuk, a reszelt sajtot hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egyenletesen a töltelékre simítjuk.
  4. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 40 perc alatt megsütjük. Közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük. Kb.40 percig pihentetjük, mielőtt felvágnánk. Melegen vagy langyosan kínáljuk, de hidegen is finom.