Szalagos fánk
Szalagos fánk
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 1 kilogramm
  • tojássárgája - 5 darab
  • élesztő - 7 dekagramm
  • Ráma - 4 dekagramm
  • só - 1 darab
  • tej (kb) - 7 dl
  • cukor - 1 kis
  • rum - 1 dl
  • ecet - 1 teáskanál
  • olaj a sütéshez - 1 liter

Elkészítés:

  1. A fele tejben pici cukorral és pici sóval felfuttatjuk az élesztőt. A tojások sárgáját beletesszük a lisztbe, a sót, az élesztős tejet, majd elkezdjük dagasztani.
  2. Folyamatosan adagoljuk hozzá az olvasztott Ramát és a többi tejet, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Akkor jó a tészta, ha az edény falától elválik. Egy órát pihentetjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.
  3. Kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Még így is pihentetjük egy kicsit és ha az olaj elég meleg kisütjük.
  4. Mindig azt a felét tesszük az olajba amelyik felül van. Először fedő alatt sütjük pár percig, majd levesszük a fedőt, megfordítjuk és a másik felét is szép pirosra sütjük.