Szalagos fánk a Desszertek kategóriában
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót és lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd
fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Letakarva fél órán keresztül pihentetjük őket. Nagyobb, fedeles lábasba olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük kb. 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, de már fedő nélkül is ennyi ideig.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, így a felesleges olajat leitatjuk róluk. frissen tálaljuk porcukorral meghintve. Lekvárt is adunk mellé.