Feltöltve:

Szalagos fánk

timer 80
mood Könnyű
person 6 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

élesztő35 gramm
tej300 milliliter
Rama Vajas Íz60 gramm
Liszt600 gramm
1 csipetnyi
porcukor4 evőkanál
narancs vagy citrom reszelt héja1 darab
tojássárgája3 darab
Tojás1 darab
rum50 milliliter

A sütéshez

étolaj500 milliliter

A tálaláshoz

porcukor50 gramm
sárgabarack lekvár

Sütéshez

Sütési hőmérséklet 160 °

"A szalagos fánkról
Az első fánk állítólag egy pék felbosszantott feleségének köszönhetően sült ki. A történet szerint a pék feleségét nagyon felbosszantotta egy vevő, akit aztán emgdobott egy kelttészta-golyóval. Végül szerencsére nem találta el, és a tésztagolyó a forró olajban landolt. A szájhagyomány szerint így készült el az első szalagos fánk. A szalagos fánk a nevét arról a fehér csíkocskáról kapta, ami körbefut a fánk szélén, ha az eredmény tökéletesre sikeredett. A legjobb szalagos fánk elkészítéséhez nem kellenek drága alapanyagok, de egy-egy technikát érdemes elsajátítanunk, hogy szép aranybarna fánkokat kapjunk. A szalagos fánk receptek gyakran kihagynak egy-egy kulcsfontosságú fortélyt, és inkább a hozzávalókra fókuszálnak, ezért mi összeválogattuk a legjobb szalagos fánk tippeket és trükköket! Fontos, hogy a szalagos fánkot készítsük szobahőmérsékleten, és a hozzávalók is lehetőleg szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet használat előtt ajánlott átszitálni, hogy könnyebb legyen a fánk tésztája. Arról se feledkezzünk meg, hogy akárcsak más süteményeknél, a szalagos fánknál is fontos, hogy a vajat ne melegítsük fel, mielőtt használnánk. Ha megkelt a szalagos fánkunk tésztája, bánjunk vele óvatosan, és szépen könnyeden nyújtsuk, hogy levegős legyen. Mielőtt elkezdenénk a fánkok kisütését, teszteljük le egy pici tésztadarabbal, hogy elég forró-e az olaj. Ha forró, akkor szépen rakjuk bele a fánkokat és először mindenképp a megkelt fánktészta felső részét rakjuk a forró olajba. A kész szalagos fánkokat pedig semmiképp ne rakjuk egymás tetejére, mert összeesnek. Sok sikert kívánunk a tökéletes szalagos fánkok készítéséhez!
"

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az élesztőt kevés cukorral, 1dl langyos tejjel futtassuk fel.
    A Rama Vajas Ízt olvasszuk fel és tegyük félre.

  2. 2. lépés

    A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, keverjük össze a csipet sóval, a maradék porcukorral és a reszelt citrom vagy narancshéjjal. A keverék közepére helyezzünk mélyedést, majd ebbe öntsük a tojást illetve a 3 db tojássárgáját, a maradék langyos tejet, a rumot és dagasszuk ki.

  3. 3. lépés

    Amikor a tészta már összeállt, apránként, kisebb adagokban gyúrjuk hozzá az olvasztott Rama Vajas Ízt is.
    Szobahőmérsékleten letakarva kelesszük a duplájára.

  4. 4. lépés

    Tésztánkat nyújtsuk másfél ujjnyi vastagra, majd szaggassunk ki belőle 6-8 cm-es fánkszaggatóval fánkokat. Takarjuk le és pihentessük 30 percig.

  5. 5. lépés

    Egy fedeles lábasban melegítsük fel az olajat, ebbe helyezzük a fánkokat felső felükkel lefelé, majd fedjük le a lábast. Lassan süssük 1.5-2 percig, majd fordítsuk meg, és már fedő nélkül süssük meg a másik oldalukat is.

  6. 6. lépés

    Szedjük papírtörlőre, majd porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek