Sütőtökös rizottó kecskesajttal és zsályával
Sütőtökös rizottó kecskesajttal és zsályával
  • timer45 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 4 dekagramm
  • víz - 800 milliliter
  • fokhagymagerezd - 5 darab
  • olíva olaj - 1 dl
  • reszelt citromhéj - 1 teáskanál
  • kecskesajt - 100 gramm
  • sütőtök - 1000 gramm
  • salotta hagyma - 4 darab
  • Knorr Házias Zöldség Levesalap - 1 darab
  • rizottó rizs - 450 gramm
  • reszelt parmezán - 2 evőkanál
  • zsályalevél - 20 darab
  • kisebb ág rozmaring - 3 darab

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg a sütőtököt, vegyük ki a magját és kockázzuk fel 3-4 cm-es kockákra. Tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olíva olajjal. Sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rá 3 db kisebb rozmaring ágat. Törjünk össze 5 db fokhagyma gerezdet, majd tegyük ezeket is a tök kockák közé. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük meg puhára.
  2. Ezalatt pucoljuk meg a salotta hagymákat és vágjuk apróra. 8-9 dl forró vízben oldjunk fel 1 db Knorr Házias Zöldségleves alapot és tartsuk forrón.
  3. Egy széles aljú lábosban kevés margarinon dinszteljük meg a salotta hagymát. Adjuk hozzá a rizottó rizst (ne mossuk meg előtte) és pirítsuk szépen lassan. Majd merőkanalanként adogassuk hozzá a forró Knorr zöldséglevest. Mindig várjuk meg, míg elfő a leve, majd etután adjuk hozzá az újabb merőkanál levest. Addig folytassuk, míg meg nem fő a rizs. A végén legyen egy kicsit folyós a rizottó, a rizsszemek krémesek kívül és belül egy icipicit még roppanósak. (Ha valamiért kevés lenne a forró levesünk, pótoljuk egy kicsi forró vízzel.)
  4. Ezalatt bő olíva olajban süssük meg a zsályaleveleket, majd vegyük ki őket az olajból és hagyjuk hűlni, hogy ropogósak legyenek.
  5. A megsült sütőtök kockákat keverjük el a rizsben, adhatunk hozzá egy keveset a sült fokhagymából is. Reszeljünk hozzá citromhéjat és parmezán sajtot. Keverjük el, majd sóval, borssal ízesítsük, ha szükséges.
  6. Tálaláskor reszeljünk a tetejére kecskesajtot, és szórjuk meg a ropogós zsályalevelekkel. Adjunk hozzá egy evőkanállal az olívaolajból, amiben a zsálya sült.