vöröshagyma | 1 darab |
---|---|
olaj | 1 dl |
Knorr Marhahúsleves-kocka | 1 darab |
burgonya | 80 dekagramm |
liszt | 30 dekagramm |
gomba | 60 dekagramm |
sütőtök | 1 kilogramm |
Sütőtökös golyók gombamártással recept.
Először bekapcsoljuk a sütőt, a rácsra alufóliát teszünk és rárakjuk a meghámozott, kibelezett, kisebb kockákra vágott tököt. Míg a tök sül, meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk és feltesszük főni.
Míg a tök sül és fő a krumpli, elkészítjük a gombamártást. Egy lábasba belerakjuk az olajat, a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát, majd üvegesre dinszteljük. Tegyük rá a megmosott, felszeletelt gombát, majd a leveskockát, a borsot és a pirospaprikát. Jól keverjük el. A gomba levet ereszt, de ha kell, még tegyünk alá egy kis vizet. Kóstoljuk meg és ha szükséges sózzunk utána. Először azért ne sózzuk, mert a leveskocka sós. Ha megpuhult a gomba öntsük rá a tejszínt, vagy a tejfölben jól kikevert lisztet. Ha tejföllel csináljuk, akkor kikeverés után tegyünk bele a gomba levéből, tehát végezzünk hőkiegyenlítést. Így nem fog csomóssá válni a habarás. Jól forraljuk ki a mártást.
A megsült tököt egy tálba tesszük. Ha langyosra hűlt, szétmorzsoljuk a darabokat. Hozzátesszük a megfőtt, áttört krumplit és a sót. Ne nagyon sózzuk, a tök édes íze érvényesüljön. Annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. Közben már tegyünk fel fazékban vizet forralni. Ha összegyúrtuk a masszát, formázzunk belőle golyókat és lobogó, sós vízben főzzük ki. Mikor feljönnek a víz tetejére, akkor jó. Szűrjük le, tegyük tálaló tálba és öntsük le a mártással. Húsok mellé kitűnő köret.