Sült paprikás, póréhagymás rizottó a Főételek kategóriában
Tegyük a paprikát a sütőbe és 200 fokon süssük kb. 20 percig.
Eközben vágjuk kisebb kockákra a póréhagyma felét és a 2 nagy fokhagyma gerezdet aprítsuk föl. Forraljunk föl 800 ml vizet, adjuk hozzá a levesalapokat és jól keverjük össze.
Forrósítsunk föl egy tapadásmentes széles aljú edényt, öntsük bele az olíva olajat, a felaprított póréhagymát és az aprított fokhagymát. Fonnyasszuk közepes lángon 2-3 percig anélkül, hogy megbarnulna.
Ekkor vegyük följebb a lángot és adjuk hozzá a rizst. Kevergessük folyamatosan, hogy a rizs felforrósodjon, de ne kapjon színt. Mikor már a rizs szépen megfehéredett, vegyük lejjebb a lángot és adjuk hozzá a martinit. Hagyjuk elfőni a rizsről.
Kezdjük el hozzáadni a zöldség alaplét apránként. Így a rizs mindig nedves lesz, de sosincs rajta túl sok folyadék. 2-3 percenként kavarjuk meg a rizst.
Eközben húzzuk le a sült paprika héját. ( Könnyen le tudjuk húzni, ha beletesszük a megsült paprikát egy edénybe, majd lefedjük folpackkal. Hagyjuk így kb. 15 percig, majd ezután le tudjuk húzni.) Vágjuk csíkokra, vagy kockákra.
Vágjuk karikára a maradék póréhagymát és adjuk a rizshez az utolsó 5 percre. Így valamelyest puhább lesz, mégis lesz egy kis roppanóssága és frissessége a pórénak.
Ellenőrizzük, hogy a rizs megfőtt-e, (A tökéletes rizottóban arizs nincs teljesen puhára főve, inkább al dente, a külseje krémes, de belül még van egy kis roppanós közepe.)illetve hogy az alaplevünket mind elfőtte-e a rizs? Keverjük hozzá a parmezán sajt felétmajd a sült paprika felét. Tálaljuk a paprika másik felével és szórjuk meg a maradék reszelt parmezánnal.