Feltöltve:

Stiriai metélt

timer 0
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

-

tehéntúró500 gramm
Liszt30 gramm
porcukor200 gramm
Tojás3 darab
1 darab
tej1 kevés
tejföl1 dl
mazsola50 gramm
hámozott vagdalt mandula50 gramm
citrom reszelt héja0.5 darab
Ráma50 gramm
zsemlemorzsa1 darab
rum1 darab

A stíriai metéltről
A stíriai metélt, avagy a vaníliaszószban kisült tiroli túrós galuska egy igazán különleges étel. Egy kicsit olyan, mint az újragondolt túrós tészta - édes változatban. A stíriai metélt elsőre macerásnak tűnhet, de a végeredmény kárpótol minden befektetett energiát!
Eredetét tekintve Stájerországból származik a stíriai metélt, és bár találunk némi hasonlóságot, nem egyezik meg teljes egészében az erdélyi vargabélessel.
A stíriai metélt esetében a túrós galuska elkészítése igényli a legtöbb időt. Keverjük össze a lisztet, túrót, tojást, sót, esetleg tejet, ha szükséges, amíg közepes lágyságú tésztát nem kapunk. Ezután formáljunk belőle cipót, és meglisztezett deszkán nyújtsuk ki. Szeletelésnél figyeljünk arra, hogy a csíkokat egymásra igazítsuk, és lisztezzük meg őket egy kicsit, hogy ne ragadjanak össze. Forrásban lévő vízben főzzük 5-7 percig a csíkokat, majd szűrjük le őket és várjuk meg, amíg kihűlnek. Utána forgassuk bele a krémbe a túrós galuskákat, és az egészet 30-35 percig süssük közepes lángon.
A stíriai metélt önmagában főételként is tálalható, de akár desszertként is fogyasztható.
Aki csökkenteni szeretné a stíriai metélt elkészítési idejét, csalhat egy picit úgy, hogy sima tésztát használ. Így készül a hamis stíriai metélt.

A stíriai metélttel mindenesetre hatalmas sikert lehet aratni, és biztos, hogy bárkit el lehet vele kápráztatni. Akár egy kis gyümölccsel is megszórhatjuk, vagy a vaníliaöntet is jó kiegészítő lehet a stíriai metélthez. Próbáljuk ki ezeket a változatokat is!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Először elkészítjük a metéltet: a lisztet összegyúrjuk 150 g áttört túróval, 1 egész tojással, csipetnyi sóval, és annyi tejjel (ha szükséges), hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és jól meglisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tenyérnyi széles metéltre vágjuk, (azt pedig úgy kell, hogy a csíkokat egymásra igazítjuk, közüket lisztezzük, hogy össze ne ragadjanak, és így vagdaljuk, jó éles késsel metéltre). Lobogó forró vízben v. tejben az újraforrástól számítva 5-7 percig főzzük, leszűrjük. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a következő krémmel: a Ramát habosra keverjük a porcukorral, (a cukor mennyisége ízlés szerint csökkenthető), 2 tojássárgájával, a tejföllel, a mandulával, a citromhéjjal, az előzőleg langyos tejben, vízben v. rumban megáztatott, és jól leszűrt mazsolával, a maradék túróval, és végül a 2 tojás kemény habbá vert fehérjével. Óvatosan elkeverjük a kifőtt metélttel, Ramával kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba simítjuk és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 fok), kb. 30-35 percig sütjük. Kiszárítani nem szabad, maradjon rezgős! Azonnal tálaljuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Jégkrém kosárkák

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Joghurtos süti

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Pillecukor

timer 60"
mood Nehéz
thumb_up 0

Tejbedara datolyamártással

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Grillázsos piramis

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Almás tészta

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tarka szelet

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csacsifül

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2

Szotyis süti

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Barackos süti

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0

Kókuszos-meggyes süti

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Ropogós diós

timer 80"
mood Közepes
thumb_up 0

Citromos szelet

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Ivett szelet

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Karácsonyfa mini nyalókák

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1

Banános-csokidarabos kocka

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Hatlapos

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 0

Szórt süti

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre