tehéntúró | 500 gramm |
Liszt | 30 gramm |
porcukor | 200 gramm |
Tojás | 3 darab |
Só | 1 darab |
tej | 1 kevés |
tejföl | 1 dl |
mazsola | 50 gramm |
hámozott vagdalt mandula | 50 gramm |
citrom reszelt héja | 0.5 darab |
Ráma | 50 gramm |
zsemlemorzsa | 1 darab |
rum | 1 darab |
Először elkészítjük a metéltet: a lisztet összegyúrjuk 150 g áttört túróval, 1 egész tojással, csipetnyi sóval, és annyi tejjel (ha szükséges), hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és jól meglisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tenyérnyi széles metéltre vágjuk, (azt pedig úgy kell, hogy a csíkokat egymásra igazítjuk, közüket lisztezzük, hogy össze ne ragadjanak, és így vagdaljuk, jó éles késsel metéltre). Lobogó forró vízben v. tejben az újraforrástól számítva 5-7 percig főzzük, leszűrjük. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a következő krémmel: a Ramát habosra keverjük a porcukorral, (a cukor mennyisége ízlés szerint csökkenthető), 2 tojássárgájával, a tejföllel, a mandulával, a citromhéjjal, az előzőleg langyos tejben, vízben v. rumban megáztatott, és jól leszűrt mazsolával, a maradék túróval, és végül a 2 tojás kemény habbá vert fehérjével. Óvatosan elkeverjük a kifőtt metélttel, Ramával kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba simítjuk és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 fok), kb. 30-35 percig sütjük. Kiszárítani nem szabad, maradjon rezgős! Azonnal tálaljuk.
Hozzászólások