Spenótos papucs
  • timer105 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

    a tésztához (20 db-hoz)

    • Rama Vajas Íz - 25 dekagramm
    • liszt - 30 dekagramm
    • víz - 1.5 dl
    • ecet - 1 evőkanál
    • só - 1 teáskanál
    • bors - 1 késhegy
    • reszelt sajt - 5 dekagramm

    A töltelékhez

    • spenót (friss vagy fagyasztott) - 20 dekagramm
    • ricotta túró - 10 dekagramm
    • fokhagyma - 1 gerezd
    • só - 1 késhegy
    • bors - 1 késhegy

    Elkészítés:

    1. Az összes liszt mennyiségéből 5 dkg-ot összegyúrunk 20 dkg Ramaval (ez lesz a margarinos rész a tésztába). A többi tészta hozzávalóból lágy tésztát gyúrunk, majd hűtőben pihentetjük.
    2. Ha a tészta már nyújtható, egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk, közepére helyezzük a téglalappá formázott margarinos részt, ráhajtogatjuk a kereszt szárait, és téglalap alakúra nyújtjuk.
    3. Ezután jöhet a hajtogatás. A tésztát képzeletben három egyenlő részre osztjuk, majd behajtjuk egymásra a tészta két-két oldalát. 20 perces pihenőkkel ezt még kétszer megismételjük. Minden hajtogatás előtt el kell forgatni a tésztát és téglalap alakúra nyújtani. A hajtogatások után még egyszer pihentetjük, ezután nyújtható lesz.
    4. A pihentetések alatt elkészítjük a spenótos tölteléket. A friss spenótról eltávolítjuk a szárát. Egy kávéskanálnyi Rama-n megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, rádobjuk a spenót leveleket (nem kell összevágni). Ha lepirult, megfonnyadt, lehűtjük, majd hozzákeverjük a túrót és befűszerezzük. A mirelit spenótot csak fel kell olvasztani és úgy lepirítani a fokhagymán. Az elkészítés ezután ugyanaz, mint a friss spenót leveleknél.
    5. Kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagra, majd kb. 5x5 centiméteres négyzetekre vágjuk, megtöltjük a spenótos töltelékkel. A tészta két szemben lévő csücskét egymásra hajtjuk, lekenjük tojással a papucsokat, majd 200 fokon sütőpapírral bélelt tepsin halvány barnára sütjük.

    Sütéshez