Rama Vajas Íz | 25 dekagramm |
---|---|
liszt | 30 dekagramm |
víz | 1.5 dl |
ecet | 1 evőkanál |
só | 1 teáskanál |
bors | 1 késhegy |
reszelt sajt | 5 dekagramm |
spenót (friss vagy fagyasztott) | 20 dekagramm |
---|---|
ricotta túró | 10 dekagramm |
fokhagyma | 1 gerezd |
só | 1 késhegy |
bors | 1 késhegy |
Sütési idő | 20 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 200 ° |
Edény, sütő formája | sütőpapírral bélelt tepsi |
Spenótos papucs a Előételek kategóriában
Az összes liszt mennyiségéből 5 dkg-ot összegyúrunk 20 dkg Ramaval (ez lesz a margarinos rész a tésztába). A többi tészta hozzávalóból lágy tésztát gyúrunk, majd hűtőben pihentetjük.
Ha a tészta már nyújtható, egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk, közepére helyezzük a téglalappá formázott margarinos részt, ráhajtogatjuk a kereszt szárait, és téglalap alakúra nyújtjuk.
Ezután jöhet a hajtogatás. A tésztát képzeletben három egyenlő részre osztjuk, majd behajtjuk egymásra a tészta két-két oldalát. 20 perces pihenőkkel ezt még kétszer megismételjük. Minden hajtogatás előtt el kell forgatni a tésztát és téglalap alakúra nyújtani. A hajtogatások után még egyszer pihentetjük, ezután nyújtható lesz.
A pihentetések alatt elkészítjük a spenótos tölteléket. A friss spenótról eltávolítjuk a szárát. Egy kávéskanálnyi Rama-n megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, rádobjuk a spenót leveleket (nem kell összevágni). Ha lepirult, megfonnyadt, lehűtjük, majd hozzákeverjük a túrót és befűszerezzük. A mirelit spenótot csak fel kell olvasztani és úgy lepirítani a fokhagymán. Az elkészítés ezután ugyanaz, mint a friss spenót leveleknél.
Kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagra, majd kb. 5x5 centiméteres négyzetekre vágjuk, megtöltjük a spenótos töltelékkel. A tészta két szemben lévő csücskét egymásra hajtjuk, lekenjük tojással a papucsokat, majd 200 fokon sütőpapírral bélelt tepsin halvány barnára sütjük.