Spenót tükörtojással
Spenót tükörtojással
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 8 dekagramm
  • tojás - 8 darab
  • tej - 1 liter
  • fokhagymagerezd - 3 darab
  • finomliszt - 8 dekagramm
  • spenót - 1 kilogramm

Elkészítés:

  1. A spenótot megtisztítjuk, vastag levélereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk.
  2. Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot és lassú forralással 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kissé lecsepegtetjük és botmixerrel péppé zúzzuk. Ha fagyasztott spenótkrémmel dolgozunk, akkor csak felengedjük azt.
  3. Felforralunk 8 dl tejet.
  4. Felolvasztunk 6 dkg margarint, beleszórjuk a lisztet, valamint az áttört fokhagymát és mérsékelt tűzön világosra pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, apránként hozzáadjuk előbb a maradék 2 dl hideg tejet, majd a forrót és folyamatosan keverve besűrítjük 3-5 perc alatt. Beletesszük a spenótpépet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk és jól összeforraljuk.
  5. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a maradék 2 dkg margarint. Egyenként felütjük a tojásokat, sárgájuk épségére ügyelve a forró margarinba csúsztatjuk és takarékra kapcsolva, aszerint, hogy mennyire átsülten szeretjük, 4-5 percig sütjük, csak a végén sózzuk. A főzeléket mélytányérokba szedjük és a tetejükre csúsztatott tükörtojással tálaljuk.