Spanyol sáfrányos rizottó csirkével, chilivel és fokhagymával a Főételek kategóriában
Vágjuk a csirkemellet kisebb kockákra. Tegyünk föl 800 ml vizet forrni. Oldjuk fel benne a húsleves alapokat.
Forrósítsunk föl egy nehéz aljú, vagy egyéb tapadásmentes lábast. Öntsünk bele 2 evőkanál olajat és tegyük bele a húskockákat, illetve a finomra vágott fokhagyma felét. Ízesítsük egy csipet sóval és pirítsuk, míg a hús fehéredni nem kezd.
Adjuk hozzá a rizst és keverjük folyamatosan, így forró lesz, de nem ég meg. Mikor a rizs már kezd nagyon kifehéredni, akkor vegyük lejjebb egy kicsit a lángot. Kezdjük hozzáadni a forró húslevest apránként. Mindig csak annyit, amennyit éppen felvesz. Legyen nedves a rizs, de ne legyen túl sok leves rajta. Időnként keverjük meg.
Ezalatt vágjuk apróra a chilit és a petrezselyem zöldet. Figyeljünk közben a rizsre is!
Adjuk a chilit és a maradék apróra vágott fokhagymát a másik két evőkanál olajoz egy másik edényben.Forrósítsuk fel lassan és fonnyasszuk, míg puha nem lesz. Végül adjuk hozzá a petrezselyem zöldet és öntsük hozzá a martinit. Hagyjuk elforrni, majd tegyük félre.
Az utolsó merőkanál levessel együtt adjuk a rizshez a sáfrányt is. Mikor a levest már felszívta a rizs, de még jó krémes állagú, akkor adjuk hozzá a chilis, fokhagymás olajat.
Ízlés szerint tálaljuk a reszelt sajttal, vagy anélkül.