A tőkehalat olvasszuk ki, amennyiben fagyasztottat használunk. Nézzük át, hogy az esetlegesen benne maradt szálkákat kihúzhassuk. Vágjuk pár centis darabokra és sózzuk be alaposan. Tegyük félre kb. fél órát.
A kaliforniai paprikát süssük meg a sütőben kb. 20 perc alatt. Majd tegyük egy tálba, fedjük le folpackkal és 15-20 perc után lehúzhatjuk a héját és kimagozhatjuk. Vágjuk csíkokra.
Közben aprítsuk föl a hagymát és a fokhagymát és egy kevés olíva olajon pirítsuk meg őket. Adjuk hozzá a karikákra vágott kolbászt. Pirítsuk további pár percig.
Öntsük föl a paradicsom konzervvel és bő másfél liter vízzel. Adjuk hozzá a halászlé kockákat.
A csicseriborsó konzervet szűrjük le és jól öblítsük le. Adjuk a leveshez, a római köménnyel együtt, hozzuk forrásba és főzzük kb. 20 percig.
A végén adjuk hozzá a haldarabokat és főzzük készre 3-4 perc alatt.
Tálaláskor tegyük hozzá a sült paprika csíkokat és ízesítsük frissen őrölt fekete borssal és sok-sok frissen vágott petrezselyem zölddel.