gluténmentes zabkeksz | 230 gramm |
---|---|
Laktózmentes, olvasztott vaj | 100 gramm |
laktózmentes krémsajt | 500 gramm |
---|---|
laktózmentes mascarpone | 400 gramm |
kristálycukor | 230 gramm |
Só | 1 csipetnyi |
vanília kivonat | 2 teáskanál |
Tojás | 4 darab |
laktózmentes tejföl | 160 milliliter |
laktózmentes tejszín | 160 milliliter |
kristálycukor | 200 gramm |
---|---|
Laktózmentes vaj | 90 gramm |
laktózmentes tejszín | 200 gramm |
Só | 1 csipetnyi |
pirított törökmogyoró | 1 marék |
---|
Sütési idő | 90 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 160 ° |
Sós karamellás sajttorta - Szűcs Réka - Ízből tíz konyhájából a Desszertek kategóriában
A kekszet robotgépben morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd összekeverjük.
A kekszet egy 23 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk.
Az elkészült kekszes alapot a 175°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Eközben elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű krémsajtot és a mascarponét nagyobb tálba mérjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, és elektromos habverővel simára keverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, a vanília kivonatot, a tejfölt és a tejszínt. Homogén masszává keverjük.
A tortaformát erős alufóliával több rétegben becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Az előkészített tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük.
A krémsajtos masszát a kekszes alapra öntjük.
A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
A tepsit a 160°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 90 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha külseje már megszilárdult, de a közepe még remegős.
Ha kész, kiemeljük a tepsiből, majd a lekapcsolt sütőbe visszatesszük. A sütőajtót kissé kinyitjuk. Az elkészült tortát egy órán keresztül hagyjuk hűlni, majd áttesszük egy éjszakára a hűtőbe.
A karamell öntethez a cukrot egy magas falú edényben sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól elkeverjük.
A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellhez öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor a sajttortát meglocsoljuk a karamell öntettel,és megszórjuk pirított törökmogyoróval.