Sós karamellás sajttorta - Ízből tíz konyhájából
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person10 fő

Hozzávalók:

    A kekszes alaphoz

    • gluténmentes zabkeksz - 230 gramm
    • Laktózmentes, olvasztott vaj - 100 gramm

    A sajtkrémes részhez

    • laktózmentes krémsajt - 500 gramm
    • laktózmentes mascarpone - 400 gramm
    • kristálycukor - 230 gramm
    • Só - 1 csipetnyi
    • vanília kivonat - 2 teáskanál
    • Tojás - 4 darab
    • laktózmentes tejföl - 160 milliliter

    A sós karamell krémhez

    • kristálycukor - 200 gramm
    • Laktózmentes vaj - 90 gramm
    • laktózmentes tejszín - 200 gramm
    • Só - 1 csipetnyi

    Díszítéshez

    • pirított törökmogyoró - 1 marék

    Elkészítés:

    1. A kekszet robotgépben morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd összekeverjük.
    2. A kekszet egy 23 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk.
    3. Az elkészült kekszes alapot a 175°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
    4. Eközben elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű krémsajtot és a mascarponét nagyobb tálba mérjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, és elektromos habverővel simára keverjük.
    5. Hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, a vanília kivonatot, a tejfölt és a tejszínt. Homogén masszává keverjük.
    6. A tortaformát erős alufóliával több rétegben becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Az előkészített tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük.
    7. A krémsajtos masszát a kekszes alapra öntjük.
    8. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
    9. A tepsit a 160°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 90 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha külseje már megszilárdult, de a közepe még remegős.
    10. Ha kész, kiemeljük a tepsiből, majd a lekapcsolt sütőbe visszatesszük. A sütőajtót kissé kinyitjuk. Az elkészült tortát egy órán keresztül hagyjuk hűlni, majd áttesszük egy éjszakára a hűtőbe.
    11. A karamell öntethez a cukrot egy magas falú edényben sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól elkeverjük.
    12. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellhez öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
    13. Tálaláskor a sajttortát meglocsoljuk a karamell öntettel,és megszórjuk pirított törökmogyoróval.

    Sütéshez