Feltöltve:

Sós karamellás sajttorta - Ízből tíz konyhájából

timer 120
mood Közepes
person 10 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A kekszes alaphoz

gluténmentes zabkeksz230 gramm
Laktózmentes, olvasztott vaj100 gramm

A sajtkrémes részhez

laktózmentes krémsajt500 gramm
laktózmentes mascarpone400 gramm
kristálycukor230 gramm
1 csipetnyi
vanília kivonat2 teáskanál
Tojás4 darab
laktózmentes tejföl160 milliliter

A sós karamell krémhez

kristálycukor200 gramm
Laktózmentes vaj90 gramm
laktózmentes tejszín200 gramm
1 csipetnyi

Díszítéshez

pirított törökmogyoró1 marék

Sütéshez

Sütési idő 90 perc
Sütési hőmérséklet 160 °

Alternatív étrend

Speciális

Sós karamellás sajttorta - Ízből tíz konyhájából a Desszertek kategóriában

Elkészítés

1. lépés

A kekszet robotgépben morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd összekeverjük.

2. lépés

A kekszet egy 23 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk.

3. lépés

Az elkészült kekszes alapot a 175°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

4. lépés

Eközben elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű krémsajtot és a mascarponét nagyobb tálba mérjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, és elektromos habverővel simára keverjük.

5. lépés

Hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, a vanília kivonatot, a tejfölt és a tejszínt. Homogén masszává keverjük.

6. lépés

A tortaformát erős alufóliával több rétegben becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Az előkészített tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük.

7. lépés

A krémsajtos masszát a kekszes alapra öntjük.

8. lépés

A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.

9. lépés

A tepsit a 160°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 90 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha külseje már megszilárdult, de a közepe még remegős.

10. lépés

Ha kész, kiemeljük a tepsiből, majd a lekapcsolt sütőbe visszatesszük. A sütőajtót kissé kinyitjuk. Az elkészült tortát egy órán keresztül hagyjuk hűlni, majd áttesszük egy éjszakára a hűtőbe.

11. lépés

A karamell öntethez a cukrot egy magas falú edényben sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól elkeverjük.

12. lépés

A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellhez öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.

13. lépés

Tálaláskor a sajttortát meglocsoljuk a karamell öntettel,és megszórjuk pirított törökmogyoróval.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 3
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem