Sörös perec - laktózmentes recept
Sörös perec - laktózmentes recept
  • timer100 perc
  • moodKönnyű
  • person10 fő

Hozzávalók:

    a perechez

    • barna sör - 340 milliliter
    • Cukor - 1 evőkanál
    • Dr. Oetker szárított élesztő - 7 gramm
    • Rama Laktózmentes sütőmargarin - 60 gramm
    • Liszt - 630 gramm
    • Só - 10 gramm

    a vízfürdőhöz

    • forró víz - 1.5 liter
    • szódabikarbóna - 40 gramm

    a kenéshez és díszítéshez

    • Tojás - 1 darab
    • durva szemű só - darab
    • szezámmag vagy napraforgómag - 5 gramm

    Elkészítés:

    1. A margarint olvasszuk fel és tegyük félre hűlni. A sört melegítsük fel kb 45°C-ra Szórjuk egy nagyobb tálba a szárított élesztőt és cukrot, majd öntsük rá a meleg sört és keverjük el. Hagyjuk 10 percig állni, amíg az élesztő aktiválódik és habosodni kezd.
    2. Ekkor szitáljuk bele a sóval elkevert lisztet, majd az olvasztott margarint. Gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, dagasszuk lisztezett felületen addig, amíg sima nem lesz. Formázzuk cipóvá, és margarinnal kikent tálban kelesszük, kb. 1 órán át, vagy amíg duplájára nő.
    3. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. És 2 sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral. Egy nagyobb jénai tálba öntsünk 2 L forró vizet, és keverjünk el benne 60g szódabikarbónát. Ebben fogjuk megfürdetni a pereceket.
    4. A megkelt tésztát osszuk 8-10 részre, attól függően, h kisebb vagy nagyobb pereceket szeretnénk készíteni. Mindegyik darabot sodorjuk 50-60cm-es vékony hurkává, majd formázzuk meg a pereceket. Ehhez a hurka két végét fogjuk meg, képezzünk egy „U” alakot, majd csavarjuk meg a szárakat egyszer, és a végeket hajtsuk vissza z „U” aljára.
    5. Tegyük a pereceket a forró szódabikarbónás vízbe, 1 percre, majd helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg nagy szemű sóval vagy napraforgó magokkal. Előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt süssük barnára.

    Sütéshez