Sonkás, sajtos batyu
Sonkás, sajtos batyu
  • timer75 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tepsi kikenéséhez

    • Rama sütőmargarin - 2 dekagramm

    A töltelékhez

    • őrölt feketebors - 1 csipetnyi
    • tejföl - 2 dl
    • főtt, füstölt tarja - 30 dekagramm
    • füstölt szalonna - 10 dekagramm
    • sajt - 15 dekagramm
    • tojás - 2 darab

    A tetejére

    • tojás - 1 darab
    • szezámmag - 7 dekagramm

    A tésztához

    • finomliszt - 80 dekagramm
    • élesztő - 5 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • cukor - 1 teáskanál
    • só - 1 teáskanál
    • olvasztott Rama sütőmargarin - 25 dekagramm

    A nyújtáshoz

    • finomliszt - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tésztához a lisztet, a morzsolt élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Ezután langyos helyen, letakarva kb. 45 perc alatt megkelesztjük, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
    2. A tarját a szalonnával és a sajttal finomra daráljuk. A tejföllel és a tojások sárgájával összekeverjük, megborsozzuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
    3. A gyúrólapot meglisztezzük, és a megkelt tésztát pontosan akkorára nyújtjuk rajta, mint maga a lap (kb. 65x45 cm). 7x5 részre vágjuk, a legjobb erre a célra egy éles habkártya, így 35 tésztanégyzetet kapunk. Mindegyik közepére egy jó evőkanálnyi tölteléket halmozunk, majd egyenként batyu alakúra formáljuk úgy, hogy a négy sarkát középre hajtjuk. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk.
    4. Margarinnal kikent tepsibe rakosgatjuk, egyszerre nem túl sokat, hogy legyen helyük megkelni. 10 percnyi pihentetés után, előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 C-on, légkeveréses sütőben 170 °C), kb. 20 percig sütjük.