Rama sütőmargarin | 2 dekagramm |
---|
őrölt feketebors | 1 csipetnyi |
---|---|
tejföl | 2 dl |
főtt, füstölt tarja | 30 dekagramm |
füstölt szalonna | 10 dekagramm |
sajt | 15 dekagramm |
tojás | 2 darab |
tojás | 1 darab |
---|---|
szezámmag | 7 dekagramm |
finomliszt | 80 dekagramm |
---|---|
élesztő | 5 dekagramm |
tojás | 2 darab |
cukor | 1 teáskanál |
só | 1 teáskanál |
olvasztott Rama sütőmargarin | 25 dekagramm |
finomliszt | 1 darab |
---|
Sonkás, sajtos batyu a Előételek kategóriában
A tésztához a lisztet, a morzsolt élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Ezután langyos helyen, letakarva kb. 45 perc alatt megkelesztjük, ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A tarját a szalonnával és a sajttal finomra daráljuk. A tejföllel és a tojások sárgájával összekeverjük, megborsozzuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
A gyúrólapot meglisztezzük, és a megkelt tésztát pontosan akkorára nyújtjuk rajta, mint maga a lap (kb. 65x45 cm). 7x5 részre vágjuk, a legjobb erre a célra egy éles habkártya, így 35 tésztanégyzetet kapunk. Mindegyik közepére egy jó evőkanálnyi tölteléket halmozunk, majd egyenként batyu alakúra formáljuk úgy, hogy a négy sarkát középre hajtjuk. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk.
Margarinnal kikent tepsibe rakosgatjuk, egyszerre nem túl sokat, hogy legyen helyük megkelni. 10 percnyi pihentetés után, előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 C-on, légkeveréses sütőben 170 °C), kb. 20 percig sütjük.