Sonkás sajtos tojáskrémes sós kalácsvirág
Sonkás sajtos tojáskrémes sós kalácsvirág
  • timer110 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

    A tésztához (28cm-es formához)

    • Friss élesztő - 25 gramm
    • Cukor - 10 gramm
    • Langyos tej - 300 milliliter
    • Liszt - 500 gramm
    • Só - 1 evőkanál
    • Rama Vajas íz olvasztva - 80 gramm
    • tojás (M) sárgája - 1 darab
    • tojás a kenéshez - 1 darab

    A töltelékhez

    • főtt tojás - 3 darab
    • főtt sonka - 100 gramm
    • reszelt sajt - 50 gramm
    • Metélőhagyma - 1 csokor
    • mustár - 1 teáskanál
    • Só - 1 csipetnyi
    • őrölt bors - teáskanál
    • tejföl - 4 evőkanál

    Elkészítés:

    1. Keverjük össze az élesztőt 50ml langyos tejjel és cukorral. Hagyjuk 10 percig állni, amíg felfut.
    2. Egy tálba szitáljuk a lisztet és sót, majd a közepén képezzünk egy mélyedést a kezünkkel. Ide öntsük a maradék 250ml langyos tejet, olvasztott Rama Vajas Ízt, az egy tojássárgáját és végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg elválik a tészta a tál falától, majd enyhén lisztezett deszkán dagasszuk a tésztát 10-15 percig.
    3. Dagasztás után hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten, nedves konyharuhával letakarva kb. 40-50 percig a duplájára kelni.
    4. Közben készítsük elő a tölteléket: A főtt tojást és a sonkát vagjuk apró kockákra, a snidlinget (metélőhagymát) is aprítsuk fel. A sajtot reszeljük le. Keverjük össze a krém hozzávalóit egy kisebb tálban.
    5. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
    6. A megkelt tésztát nyújtsuk 1-2mm vékonyra. Szaggassunk belőle 6cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd hajtsuk félbe, csípkedjük össze a széleket, majd hajtsuk ismét félbe, de már csak a sarkokat csípjük össze. Ezek lesznek a “rózsaszirmok”.
    7. Rakjuk körbe a 28cm-es pitesütőtál külső szélétől haladva a közepe felé. Kenjük le a felvert tojással. Pihentessük szobahőmérsékleten 15 percet, majd kenjük le újra tojással, majd süssük a 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig, míg aranybarna lesz.